REVIEWMcIntosh

Review McIntosh MS500: prima hardware, nu nog de software afmaken

SAMENVATTING

De bouwkwaliteit van de hardware en de klank van de MS500 is zeer goed. Een heel licht maar niet altijd waarneembaar vleugje warmte zorgt ervoor dat niet snel luistermoeheid op zal treden. Als het gaat om de software van de MS500, dan heeft McIntosh nog een inhaalslag te maken in vergelijking met andere fabrikanten van streamers. We zouden de MS500 graag een herkansing geven nadat McIntosh de onvolkomenheden in de software heeft weggewerkt.

PLUSPUNTEN

  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Volledig stil, geen bewegende delen
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Zeer goede DA-converter aan boord
  • Meerdere bedieningswijzen

MINPUNTEN

  • Geen ondersteuning van gapless playback
  • Scrollen door een mappenstructuur is niet mogelijk
  • Software is achterhaald

Streamers, apparaten die muziek kunnen afspelen vanaf een geheugenschijf of internet, waren twintig jaar gelden nog bijzaak in die zin dat het overgrote deel van het muzieksignaal afkomstig was van andere bronnen zoals cd-spelers, draaitafels, cassettedecks en spoelenrecorders. Dat is nu wel anders, immers streamers in allerlei soorten, maten en prijsklassen, zijn de meest gebruikte bron geworden. De meeste audiofabrikanten hebben dan ook één of meerdere streamers in hun portfolio opgenomen of hebben zich volledig toegelegd op de bouw van streamers. Op onze testbank ligt de MS500, een streamer van het Amerikaanse McIntosh. McIntosh is vanouds geroemd om zijn versterkers. Hoe presteert de MS500 in het behoorlijk volle landschap van streamers?

McIntosh: audioapparatuur sinds 1949

De Amerikaanse audiofabrikant McIntosh is opgericht in 1949 door Frank McIntosh en Gordon Gow en is gevestigd in de plaats Binghampton in de VS. Het merk concentreerde zich aanvankelijk vooral op de bouw van versterkers. Dat waren natuurlijk per definitie buizenversterkers want transistors bestonden toen nog niet. Later is het merk transistors in zijn versterkers gaan gebruiken, maar McIntosh bouwt nog steeds buizenversterkers. Ook voor luidsprekers kan een belangstellende terecht bij McIntosh en het merk heeft een portfolio van bronnen opgebouwd bestaande uit draaitafels en (sa)cd-spelers.

De audioapparatuur van McIntosh heeft een zeer kenmerkend uiterlijk. De frontpanelen zijn vrijwel zonder uitzondering gemaakt van glas. De versterkers zijn vrijwel altijd uitgerust met VU-meters, die desgewenst uitgeschakeld kunnen worden. Het uiterlijk van de apparaten van McIntosh is niet ingetogen maar eerder uitbundig te noemen. Voor een minimalistische metalen doos moet je niet bij McIntosh zijn. De ene persoon vindt het mooi en een ander moet er niets van hebben. Wij zijn primair geïnteresseerd in de klank en de bouwkwaliteit van een apparaat en ook in het bedieningsgemak. Een oordeel over het uiterlijk van een apparaat is moeilijk te geven en daar zijn wij dan ook terughoudend in.

McIntosh: lange levensduur en hoog serviceniveau

McIntosh heeft een zeer goede naam als het gaat om bouwkwaliteit en serviceniveau. Volgens de Nederlandse importeur speelt meer dan 95 procent van alle door McIntosh gebouwde en wereldwijd geleverde apparaten nog steeds muziek. Hoewel we geen percentages van andere fabrikanten hebben, lijkt het percentage van McIntosh zeer hoog en dat zegt iets over de bouwkwaliteit van de producten van McIntosh.

Het zegt ook iets over de bezitters van apparaten van McIntosh. De bezitters zijn veelal trotse eigenaren die hun apparaat koesteren. Mocht er onverhoopt toch iets kapot gaan, dan is herstel of een uitgebreide revisie altijd mogelijk. Bijvoorbeeld een McIntosh buizenversterker van veertig jaar geleden kan weer in nieuwstaat gebracht worden, terwijl de meeste merken de ondersteuning tien à twintig jaar na de lanceerdatum van een product wel zo ongeveer staken, of al gestaakt hebben.

McIntosh: prettige eerste kennismaking

De eerste kennismaking van schrijver dezes met versterkers van McIntosh was enkele jaren geleden op de audiobeurs in het AZ-stadion in Alkmaar. Op de beursvloer stonden twee mono-eindversterkers met buizen alsmede een voorversterker die uit twee kasten bestond, één kast voor de voeding en de andere voor de versterkerschakelingen, ook met buizen (nee, helaas, geen typenummers genoteerd). De gebruikte luidsprekers waren het duurste model van het eveneens Amerikaanse Klipsch. En hoe klonk dat? Van alle demo’s op de beursvloer is schrijver dezes het langst bij de demo van McIntosh en Klipsch blijven hangen. En dat was niet uit ergernis of leedvermaak. Zowel McIntosh als Klipsch waren een prettige oorstrelende verrassing.

Toen dan ook de vraag gesteld werd of er belangstelling was voor een test van de MS500 van McIntosh was het antwoord “ja graag, ik heb altijd al iets van McIntosh in huis willen hebben, zelfs al is het maar voor een korte periode”. Enkele weken later stond de MS500 opgesteld in de woonkamer.

De MS500 is te koop voor 8.399 euro. We gaan kijken naar de hardware en de klank van de MS500. Een streamer moet echter ook prettig in de bediening zijn en de kwaliteit van de software is een belangrijk item bij streamers, veel meer dan bij andere apparaten. Wij zullen dan ook uitgebreid stilstaan bij de softwarematige kant van de MS500.

MERK

EDITORS' CHOICE