NIEUWSFiio

FiiO FT3 hoofdtelefoon is nu ook verkrijgbaar in een witte uitvoering

Sinan Kökbugur | 10 oktober 2023 | Fotografie Fabrikant | Fiio

In maart 2023 heeft het Chinese audiobedrijf FiiO de FT3 gelanceerd, een open dynamische hoofdtelefoon voorzien van drivers met een diameter van zestig millimeter. FiiO heeft een versie met een lagere impedantie ontworpen en de FT3 is sinds kort ook leverbaar in een witte kleur.

FiiO FT3

Met zijn dynamische drivers van maar liefst zestig millimeter, afneembare kabels en verwisselbare oorkussens van suède en leer is de open over-ear hoofdelefoon FiiO FT3 volgens fabrikant FiiO een groot succes gebleken bij audiofans over de hele wereld. Nu breidt Fiio de FT3-reeks uit en kondigt twee nieuwe modellen aan. Er komt een zwarte FT3 met een veel lagere impedantie. Daarnaast komt er een nieuwe witte versie van de originele FT3.

De lagere impedantie maakt het mogelijk om de hoofdtelefoon aan te sturen met een minder krachtige versterker. Net als de originele Fiio FT3 is de komende FT3 32 Ohm Edition een hoofdtelefoon met open oorschelpen en grote dynamische drivers van zestig millimeter die zijn geplaatst in oorschelpen gemaakt van een aluminiumlegering die zowel sterk als lichtgewicht is en slechts 391 gram weegt. De originele FT3 had een impedantie van 350 Ohm. Bij de nieuwe FT3 is dat slechts 32 Ohm. Hierdoor kan deze hoofdtelefoon eenvoudig worden aangestuurd door DAP's met een lager vermogen, draagbare hoofdtelefoonversterkers en smartphones.

Om een grote makkelijk aanstuurbare dynamische driver van zestig millimeter te kunnen bouwen met deze aanzienlijk lage impedantie van 32 Ohm, hebben de ingenieurs van Fiio verschillende materialen voor het membraan van de driver getest. Uiteindelijk is gekozen voor een membraan gemaakt van LCP-aluminium gecombineerd met aluminium-metaalcomposiet.

Zowel de FT3 als de FT3 32 Ohm Edition hebben een drie-assig draaibaar ontwerp voor de beste pasvorm en de drivers zijn ook onder een hoek geplaatst, zodat ze tijdens het dragen evenwijdig aan het oor zijn. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van de vervorming van de hoogfrequente respons, veroorzaakt doordat geluidsgolven de contouren van het oor raken en er niet in binnendringen, maar het minimaliseert ook de reflecties die worden veroorzaakt door de behuizing van de hoofdtelefoon en die kunnen leiden tot staande golven en verdere ongewenste vervorming.

De FT3 en de  FT3 32 Ohm Edition worden geleverd met een set verwisselbare connectorstekkers. Twee paar verwijderbare oorkussens zijn bij de levering inbegrepen.

We hebben nog geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen, maar afgaande op de prijs op de eerder FT3 en de geruchten op internet zal de adviesprijs vermoedelijk ergens tussen 300 en 350 euro komen te liggen.

MERK

EDITORS' CHOICE