NIEUWSFiio

De FT5 is de eerste magnetostatische hoofdtelefoon van FiiO

Sinan Kökbugur | 02 november 2023 | Fotografie Fabrikant | Fiio

De Chinese fabrikant FiiO heeft de magnetostatische over-ear hoofdtelefoon FT5 gelanceerd. De FT5 is de eerste magnetostatische hoofdtelefoon van FiiO en het is een open model. De drivers hebben een diameter van 90 millimeter en de kabel is afneembaar.

FiiO FT5

De FT5 bouwt voort op het succes van de het dynamische over-ear model FT3. Het fundamentele verschil is het type driver en de diameter van de driver. De FT5 maakt gebruik van een membraancoatingproces op nanoschaal. De spoelen van de driver worden op het membraan gedrukt met behulp van hoogwaardige technologie uit de halfgeleiderindustrie. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de dikte van de spoelen consistenter is, maar dat het gewicht van de spoelen veel gelijkmatiger wordt verdeeld, hetgeen volgens de ontwerpers resulteert in een veel consistenter en nauwkeuriger geluid.

Na uitgebreide tests heeft het technische team van FiiO de FT5 ontworpen met twintig N52 neodymiummagneten per driver. Er zijn elf magneten aan de binnenkant van de vlakke magnetische driver van de FT5 geplaatst en negen magneten aan de buitenkant. De uitgebalanceerde plaatsing van de magneten zorgt ervoor dat de spoelen van de aluminiumlegering gelijkmatig worden verdeeld in het magnetische veld, en zorgt er ook voor dat het membraan van de driver in evenwicht wordt gebracht tussen de krachten van de binnenste en buitenste magneten. Het resultaat is volgens de fabrikant een consistente beweging van de driver en minder vervorming.

De FiiO FT5 maakt gebruik van een grote vlakke magnetische driver met een diameter van 90 mm. Vergeleken met een traditionele dynamische driver zet een vlakke magnetische driver geluidsenergie op een evenwichtiger manier om in geluidsgolven, door op een veel gelijkmatiger manier te trillen. De trillingen worden over het gehele aandrijfmembraan verdeeld en er ontstaat weinig vervorming door de stijfheid van het membraanmateriaal.

Dankzij twintig neodymium magneten met een hoge magnetische dichtheid tot 1,5 T, een dun diafragma van 6 μm en coatingtechnologie op nanoniveau met aluminiumlegeringen, is de driver van de FT5 zowel licht als sterk, waardoor een hoge gevoeligheid van 110 dB/1 Vrms bij 1 kHz mogelijk is (96 dB/mW bij 1 kHz). Dit betekent dat de FT5 gemakkelijk kan worden aangedreven, zelfs door draagbare muziekspelers die doorgans minder krachtig zijn dan toestellen die op een bureau of in een audiorek staan.

Om zijn maximale potentieel verder te bereiken, bevat de FT5 ook een speciaal ontworpen akoestische structuur met open oorschelpen. De achterkant van de driverbehuizing is zorgvuldig ontworpen om te fungeren als geluidsgolfschot om de geluidsgolven aan de voor- en achterkant van de driverbehuizing te isoleren. De grille van de FT5 is wetenschappelijk ontworpen om de luchtstroom te controleren en nauwkeurig te versnellen wanneer de het membraan van de driver in beweging is. Volgens de fabrikant heeft de FT5 een frequentiebreik van 7 Hz tot 40 kHz en een impedantie van 36 Ohm.

De kabel van de FT5 is afneembaar en de gebruiker kan kiezen tussen 3,5 millimeter asymmetrische aansluiting en 4,4 millimeter symmetrische aansluiting. De oorkussens zijn verwisselbaar. Een 392-draads verzilverde monokristallijne koperen kabel wordt meegeleverd.

We hebben geen officiële prijsinformatie vernomen, maar vermoedelijk zal de FiiO FT5 circa 450 euro kosten in de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE