NIEUWS

CD-speler Vivia heeft een identiteitscrisis en gedraagt zich als draaitafel

De Zuid-Koreaanse ontwerper Jaehyung Chu heeft een draaitafel voor CD’s bedacht en dit bedenksel heet Vivia. De Vivia is een CD-speler die er een beetje uitziet als een draaitafel, inclusief een toonarm. Het draaiplateau is veel kleiner dan van een vinyldraaitafel en is alleen geschikt voor CD’s. Bovendien draait alleen de as rond, het oranje plateau staat stil. Voorlopig is de Vivia niets meer dan een concept. De ontwerper is op zoek naar een geldschieter of producent om tot daadwerkelijke productie te komen.

Vivia CD-speler

Een draaitafel voor Compact Discs? Het lijkt vergezocht, maar dit is wel de bedoeling van de Zuid-Koreaanse ontwerper Jaehyung Chu. De Vivia kan uitsluitend CD’s afspelen maar oppervlakkig gezien lijkt de Vivia op een draaitafel.

Achter het draaiplateau is een uitsparing in het chassis om een CD-doosje in te plaatsen. De CD wordt op de as van het draaiplateau geklikt, net zoals bij het loopwerk in een laptop-computer. Onder de CD bevindt zich het laseroptiek, ook net zoals bij een laptop-computer. De plastic toonarmstok heeft geen andere functie dan aangeven waar de afspeelpositie zich bevindt. Dat lijkt dan weer een beetje op de toonarm van een platenspeler, met dat verschil dat deze laatste daadwerkelijk iets afleest/aftast. Zo te zien is het laseroptiek niet afgedekt bij niet-gebruik en kan het dus stoffig worden. Dat is dan weer niet zoals bij een laptop-computer.

De “toonarm” van de Vivia beweegt tijdens het afspelen van buiten naar binnen en past zijn positie aan afhankelijk van het nummer dat wordt afgespeeld.Ga naar het volgende nummer met de klikknop linksonder op het 'plateau' en de toonarm beweegt verder naar binnen. Of klik op de knop vorig nummer en de arm gaat weer terug. Kleine kanttekening, het begin van een vinylplaat bevindt zich aan de buitenkant, d.w.z. aan de rand. Het begin van een CD bevindt zich aan de binnenkant. Maar ach, het mag de pret niet drukken.

Zou het ook omgekeerd werken, d.w.z. zou het bewegen van de toonarm de laser laten opschuiven? Dat weten we niet.

Op het achterpaneel vinden we analoge uitgangen en een TOSLINK-uitgang voor aansluiting op een DA-converter. Aan de voorkant van het chassis is een luidspreker geplaatst. Het volume is regelbaar door aan een knop aan de bovenkant van de as van de toonarm te draaien. Een draaiknop op de toonarmbasis regelt het volumeniveau van de naar voren gerichte luidspreker. De batterij-indicator op de voorkant geeft aan dat de Vivia op een oplaadbare batterij werkt.

Voor het overige zijn de details zijn vaag omdat de Vivia volgens Jaehyung Chu in dit stadium slechts een concept is. En het concept is op zoek naar een productiesponsor. Of de Vivia ooit daadwerkelijk geproduceerd en verkocht gaat worden is nu nog niet zeker. Het is een grappig concept. Of het ook een praktisch concept is mag een ieder voor zichzelf uitmaken.


EDITORS' CHOICE