REVIEW

Audience – Audience LP en CD


Eric de Boer | 10 februari 2012

Het Russische platenlabel Lilith Records/ Dig-A-Log grossiert voornamelijk in herpersingen van bekende en onbekende muziek uit de jaren zestig en zeventig. Zo heel af en toe krijg ik een album van dit label binnen en zowel de afkomst van het label als de vaak wat obscure muziek heeft toch wel een wat magische aantrekkingskracht op me. Zo verraste mij het gelijknamig getitelde debuutalbum van een minder bekende Londense band uit het einde van de jaren zestig.

Audience is naar verluidt een Londense Art Rock band die voortvloeide uit de midden zestiger jaren band Lloyd Alexander Real Estate. Geleid door zanger en gitarist Howard Werth werd de band opgemerkt tijdens hun support-act voor Led Zeppelin in het Londense Lyceum. Het was platenbaas Tony Stratton- Smith van Charisma Records die wat in hun talent zag en de eerste plaat was contractueel een feit. De band maakte na dit debuut nog vier albums maar viel al in 1974 uiteen. In 2005 richtten enkele ex-bandleden de band weer op.

De muziek op Audience is wel verrassend omdat de term Art Rock niet helemaal opgaat. De aan de poprock toegevoegde fluit, saxofoon en zelfs clarinet zorgen voor een opgewekt en voor die tijd vernieuwend geluid en doen de muziek zelfs eerder neigen naar een vorm van pre-progressieve klanken ( zoals een vroege King Crimson ). Maar wel een stuk minder complex en toegankelijker. Drums en basgitaar kregen op dit debuutalbum een wat ondergeschikte rol toebedeeld en af en toe hoor je goed de zoektocht van de band naar een eigen geluid.

Toch kent het album wat memorabele muziekstukken die vooral de liefhebbers van muziekgeschiedenis zullen aanspreken, zoals Waverley Stage Coach of het luchtige Pleasant Convalescence. De drie bonustracks op Audience bieden een leuk extraatje maar de geluidskwaliteit hiervan laat wel te wensen over. Het album is überhaupt niet als audiofiel te bestempelen maar levert de oudere rocker én de verstokte hippie een prima terugblik op een vervlogen tijd. Lilith Records levert het album er ook op cd bij met daarop de juiste negatieve afbeelding zoals op de originele hoes.

Label: Lilith Records
Speelduur: 40:55 minuten

EDITORS' CHOICE