(Gesponsord artikel)



Het “Hobo” filiaal in Enschede

René van Es | 31 maart 2005

Eigenlijk was het nooit de bedoeling geweest om de reeks van Hobo Hifi B.V. filialen uit te breiden naar Enschede, maar toen de eigenaar van de Hobo winkelketen de winkel eenmaal door de etalageruit had bekeken was er geen weg meer terug. Filiaal nummer 9 ging open eind 2004. Onder de oude naam Hifi Studio City omdat in Enschede een andere audiowinkel al de naam Hobo draagt, die overigens los staat van het Hobo Hifi B.V. concern.

Van de oude winkel resteert nog slechts een deel van de inrichting, een paar speciale aanbiedingen omdat Hifi Studio City binnen het grotere Hobo verband de merken niet voert en gelukkig een zeer enthousiaste medewerker van de oude garde Remy Peters. Samen met Jan Antink zal hij de winkel bemannen. Tot Jan beschikbaar komt is Han Berger de man waar ik mee spreek. Han is een soort vliegende keeper die in diverse filialen heeft meegewerkt als daar mensen ziek zijn of als er tijdelijk personeelsgebrek is. Zijn passie voor audio en home cinema hebben hem langs een omweg binnen de Hobo organisatie gebracht. Maar daarom bezit hij niet minder kennis en is zeker niet minder gedreven.

Hifi Studio City

Direct al bij binnenkomst is de ontvangst hartelijk en open wat al snel leidt tot een aangename discussie over winkel, klanten en apparaten. De winkel bestaat op deze locatie al 22 jaar en was eigendom van Wim Noppers die bij gebrek aan opvolging tot verkoop overging. De winkel is ingedeeld in een grote overzichtelijke verkoopruimte, gevuld met het gebruikelijke Hobo assortiment. Aan de rechterkant zijn een tweetal luisterruimtes gesitueerd. De eerste en grootste ruimte is bestemd voor home cinema. Daar staan meerdere rijen echte bioscoopstoelen voor een projectiescherm opgesteld. Apparatuur en luidsprekers zijn te kiezen via een Hoschar schakelpaneel waarmee elk paar speakers te combineren is met elke center, elke achterluidspreker en elke receiver.

Hifi Studio City

De afmeting van de ruimte is in overeenstemming met een huiskamer waardoor een juiste indruk wordt opgedaan. De tweede en veel kleinere luisterruimte is gevuld met luidsprekers die allemaal een prijskaartje dragen tussen de 150 en 700 euro per stuk. Doorlopend naar de achterkant van de winkel kom je uiteindelijk in de derde en laatste ruimte waar high end opstellingen staan. Ik zie in een oogopslag een paar mooie Meridian`s die Dali Helicon aansturen. Met achter mij onder meer Kef, Focal-JMlab, Bowers & Wilkins en nog meer Dali’s. Hier geen home cinema alleen puur en zo zuiver mogelijk een stereo geluid. Achter de balie in de winkel hangt een ruim assortiment aan Monster kabels, waarvoor binnenkort een speciale wand neergezet gaat worden. Zodat straks elk type Monster Cable voorradig is. Naast Monster hangt broederlijk Van den Hul (ook leverbaar vanaf de rol) en in de vitrine ligt Siltech. Hoofdtelefoons, accessoires en een rek met Tonar vervangingsnaalden voor diverse pickup elementen vullen de overige vitrines. Tenslotte plaats voor occasions die zeer gunstig geprijsd wachten op een tweede leven in Enschede of omstreken.

Hifi Studio City

Zoals vermeld is het productpakket van Hifi Studio City een echte Hobo keuze. Veel Rotel, NAD, Marantz, Elac, Denon, Arcam, Dynaudio, Musical Fidelity, Rel, Pioneer en Hitachi, naast de eerder genoemde merken. Pioneer en Hitachi uiteraard met de nadruk op beeld in de vorm van Plasma en LCD. Andere platte schermen staan er nog van D-Boss en Loewe zit in de pijplijn. Hifi Studio City is in luidsprekers een grote afnemer van B&W. Tot in de subtop aan toe. Speelklaar staan er de nieuwe Nautilus kasten met waar mogelijk diamond tweeters. Van de 805 tot en met de 802 kunnen aangesloten worden of hangen al aan kabels. Veel receivers staan in de winkel wat mogelijk te maken heeft met de surround voorkeur thuis van de twee aanwezige heren. Al is Han de eerste die een klant nooit een surround set wil verkopen als blijkt dat de klant eigenlijk haast geen films kijkt. Dan liever een betere stereoset is zijn devies. En die sets staat broederlijk naast de receivers opgesteld. Een paar vreemde merken komen nog uit de voorraad van de vorige eigenaar en zullen langzaam maar zeker uit het zicht verdwijnen. Samen met de bekende Hobo aanbiedingen vormen ze een tijdelijk extra aantrekkelijk pakket. De sterke troef van Hobo en Hifi Studio City is het samenstellen van sets die met een behoorlijk voordeel geleverd mogen worden aan de klanten. De kunst is met bescheiden middelen een mooie set te bouwen maar als het budget het toelaat dan gaat de kast echt wijd open. Hifi Studio City is geen high end winkel in de zin van buizen en platenspelers, dac’s en esoterische hoorns. Nee, het is een winkel die levert vanaf een betaalbaar segment van bewezen kwaliteit tot aan de supermerken als Meridian, B&W en Dynaudio.

HiFi Studio City (c) Xingo


EDITORS' CHOICE