REVIEW

Les hommes libres


Jan Luijsterburg | 27 maart 2012

De Tweede Wereldoorlog is een onuitputtelijke bron van verhalen die nog steeds relevante nieuwe perspectieven oplevert op het heden. Zo gaat Les hommes libres van de uit Marokko afkomstige filmmaker Ismaël Ferroukhi over de weinig belichte rol van Algerijnse immigranten in het Parijse verzet. De manier waarop moslims joden hielpen contrasteert wel erg met de hedendaagse verhoudingen in en rond Israël. 

Younes is een jonge Algerijn die in Parijs door de Duitsers wordt opgepakt vanwege illegale handel. Hij wordt vrijgelaten op voorwaarde dat hij informatie doorgeeft over wat er binnen de moskee gebeurt. Dat doet hij schoorvoetend en mondjesmaat. Hij ontmoet zanger Salim (Mahmud Salabi), met wie hij bevriend raakt. Als Salim Joods blijkt te zijn staat Younes voor een dilemma en rolt hij bijna automatisch het verzet in.

Daarin wordt een opvallende rol gespeeld door de geestelijk leider van de moskee, imam Si Kaddour Ben Ghabrit, vertolkt door de immer innemende Michael Lonsdale (Des hommes et des dieux). Alleen in schijn collaborerend is hij een bijzondere variant op filmhelden als Schindler en Süskind. Tahar Rahim is als Younes weer net zo ongrijpbaar briljant als in zijn hoofdrol in het gevangenisdrama Un prophète. Met minimale suggestieve middelen zet hij een volstrekt geloofwaardig personage neer. 

Les hommes libres is een degelijke film die een weinig bekend aspect van de geschiedenis blootlegt en tussen de regels veel zegt over het heden. Het verhaal wordt enigszins afstandelijk verteld, waardoor zowel drammerigheid als sentimentele valkuilen knap ontweken worden. 

De film ziet er op DVD prima uit, met mooi warme kleuren. Het oor wordt verwend met bruisende Arabische muziek. Extra’s, bijvoorbeeld over de historische achtergrond van het verhaal, ontbreken. 

Overige informatie: 
Frankrijk, 2010
Speelduur: 95 minuten
Regie: Ismaël Ferroukhi
Scenario: Ismaël Ferroukhi en Alain-Michel Blanc
Productie: Fabienne Vonier
Camera: Jérôme Alméras
Montage: Annette Dutertre
Art direction: Marc Fontanel
Muziek: Armand Amar
Met: Tahar Rahim, Michael Lonsdale, Mahmoud Shalaby, Lubna Azabal
Beeld: 1:2,35
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Lumière 

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »