REVIEW

Filosofie in de praktijk


Jan Luijsterburg | 06 juni 2012

Titel en cover van dit boxje met 3 DVDís mogen een wat saaie indruk maken, de inhoud is heel anders. De Britse filosoof en schrijver Alain de Botton is een verteller pur sang, en weet zijn boeken over alledaagse themaís als wonen, status en reizen op een aangename wijze te vertalen naar het televisiescherm, zijdelings refererend aan grote filosofen en andere wetenschappers.

De aanpak is in alle drie de programmaís hetzelfde. Een college van de Botton, vaak in beeld, wordt onderbouwd aan de hand van reizen naar passende locaties en interviews. Alles snel, met oog voor humoristische details gemonteerd, met als gevolg diepgravende televisie met een hoge entertainmentwaarde.

De driedelige eerste serie The Perfect Home is gebaseerd op het boek De architectuur van het geluk. Uitgangspunt is de vraag waarom nieuwbouwprojecten in Engeland er altijd zo vreselijk uitzien. Alle huizen zijn hetzelfde, naar eeuwenoud klassiek model. Namaak oud, waar geen architect aan te pas komt. Waarom? Als je nooit met iets anders geconfronteerd wordt wil je ook niks anders. De Botton zoekt over de grenzen naar alternatieven en neemt een Engels gezin mee naar Nederland. Ze vinden de huizen maar raar hier. De Botton heeft een wel erg positief beeld over het Nederlandse bouwen Ė ik ken wijken waar je ook niet zo vrolijk van wordt. Om dat laatste gaat het hem: de manier van wonen heeft een groter effect op mensen dan je zou denken. Het bepaalt je identiteit. De serie laat tal van soms extreme voorbeelden zien van alternatieve vormen wonen, onder meer in Japan.

De tweede serie gaat over status. Een fenomeen dat ons achtervolgt en veel levensvreugde kost. De Botton gaat na waarom we zo gericht zijn geraakt op het altijd groenere gras van de buren. Amerika is dan een logisch reisdoel, het land zonder plafond maar ook zonder bodem. Een aantal extreme voorbeelden passeren de revue. Ons eindeloos en vaak onberedeneerd streven naar geluk maakt vaak erg ongelukkig. Behoefte aan aandacht is een belangrijke drijfveer. We zijn een rare diersoort. Gelukkig worden er ook wat manieren getoond waarop je kunt ontsnappen aan de soms idiote zucht naar status.

The Art of Travel behandelt de in het dagelijks leven zelden gestelde vraag waarom we zo nodig op vakantie willen. Het leven op een cruiseboot op de Middellandse Zee ziend maakt die vraag wel zinnig. De reisgids schrijft voor wat we bezoeken, maar wat zoeken we eigenlijk? De Botton komt weer naar Amsterdam en reist door voormalig Oost-Duitsland. Hij illustreert zijn betoog met beeldende kunst, uit de musea die je ook kunt bezoeken op vakantie.

Grappig dat de themaís die behandeld worden erg populair zijn op televisie. Kijken hoe anderen wonen of op vakantie gaan, dat doen we blijkbaar graag. Deze series leggen daar een beschouwende laag overheen en stelt confronterende vragen. Fascinerende en erg leuke televisie waar je nog eens echt wat van opsteekt.

††

Aanvullende informatie:

Filosofie in de praktijk, 3xDVD
Geschreven en gepresenteerd door Alain de Botton
The Perfect Home, 2006, 3x48 minuten, 16:9
Status Anxiety, 2004, 3x48 minuten, 4:3
The Art of Travel, 2003, 48 minuten, 16:9
Uitgave: B-Movie bv
DocuDVD


EDITORS' CHOICE