ARTIKEL

Opstelling

Gastauteur | 24 augustus 2006 | Fotografie Gastauteur
Het juiste gereedschap is het halve werk

Alvorens de patiënt `onder het mes` gaat, is het verstandig, om de benodigde gereedschappen klaar te leggen (en wanneer ze nog niet in huis zijn, aan te schaffen). Op zich is een groot arsenaal aan (vaak zeer prijzig) NASA-achtig materiaal niet eens nodig, al wil menig "Haai Ent" analoog-goeroe ons anders doen geloven. Naast de (imbus)sleutels voor de VTA instelling van de arm en een kleine, goed passende schroevendraaier of imbussleutel voor de elementboutjes zijn de volgende items zeer handig of zelfs onmisbaar:

  • een VTF-drukmeter (Vertical Tracking Force, ook wel "naalddruk" genoemd) voor toonarmen die geen VTF-knop of een van een cijferring voorzien contragewicht hebben. Een betaalbare aanrader is de SFG-2 Gauge van Shure of de Digital Stylus Pressure Tool.
  • een fouthoek-schaal (In het Engels ook wel Overhang- of HTA-protractor; Horizontal Tracking Angle genoemd) 
  • voor wie niet gewend is aan het op het gehoor fijnregelen van een toonarm is de HiFi News Test LP zeer  aan te bevelen: goed gedocumenteerd, en compleet met een drievoudige `overhang-adjuster`
  • een waterpas, liefst een zo licht en klein mogelijk exemplaar (Ortofon en Clearaudio maken allebei een  ronde `libelle`, sommige gereedschap-speciaalzaken hebben het kleine aluminium waterpasje van Stanley)
  • een goede pincet of zeer fijn tangetje voor het losnemen/vastduwen van de armdraad-schoentjes
  • eventueel een klein, dun spiegeltje (liefst dikte: gemiddelde LP) voor de Azimuth-afregeling, mocht die instelbaar zijn (de meeste moderne armen hebben een vaste headshell, zonder Azimuth-instelbaarheid).  Voor `uni-pivot` toonarmen zoals de NAIM ARO en de Hadcock`s is het altijd een handig stukje gereedschap.


Opstelling

De ondergrond waar de platenspeler op komt te staan moet een behoorlijk stabiele constructie hebben en waterpas worden opgesteld. Een bijzettafeltje kan op zich goed dienen, maar moet wel rigide zijn (het welbekende Ikea tafeltje, dat tegenwoordig wat groter uitvalt dan het origineel, is nog steeds een geliefd platenspelermeubel bij vele audiofielen).

Wanneer zo`n bijzettafeltje houten poten heeft, en geen antiek erfstuk is, zou het van spikes kunnen worden voorzien door onderin de poten schroefdraadbusjes aan te brengen. Spikes kunnen naast een goede ontkoppeling voor een betere stabiliteit en lichte mate van hoogte- en waterpas-instelling zorgen. Speciaal voor hoogwaardige HiFi ontworpen meubelen kunnen de apparatuur op een meer effectieve wijze ontkoppelen, waar de platenspeler in het bijzonder baat bij zal hebben. Platenspelers met een rigide chassis (geen ontkoppeld subchassis) zijn extra gevoelig voor mechanische en akoestische terugkoppeling.

Wanneer de vloer in de luisterruimte onstabiel is of langsdenderend verkeer in de straat de aftastnaald doet overslaan zou een speciale muurbeugel uitkomst kunnen bieden. Bij trillingsoverlast van buiten kan het zijn, dat de muren juist meer van deze ongewenste energie doorgeven dan de vloer. In dat geval is een ultrastabiel meubel met goede ontkoppeling vaak de beste oplossing. Probeer de platenspeler uit hoekopstellingen en opstellingen vlak bij weergevers met grote laagfrequent-units te houden.   

Ook moeten we niet vergeten om de juiste olie in het lager te doen. Let op; er zijn draaitafels waar vet in moet in plaats van olie (onder andere Clearaudio en VPI). Zorg ervoor al het andere olievrij te houden. Bij een snaar aangedreven draaitafel een nieuwe snaar plaatsen (uiteraard alleen in het geval van een oudere draaitafel).  Dit is geen kostbare ingreep en kan het muzikale genoegen in ieder geval niet bederven.


EDITORS' CHOICE