ARTIKEL

1 En 0

Veel mensen zijn opgegroeid in de tijd dat `Digitaal` net op de markt kwam en ons werd beloofd, dat digitaal perfect was. Het ging immers om éénen en nullen en daar kon niets meer mee mis gaan bij de weergave, aldus de voorvechters. Veel mensen hebben dat idee nog steeds in het achterhoofd en zijn al blij als er iets, wat dan ook, digitaal is in hun `HiFi`. Digitaal is echter in het geheel niet feilloos en dat heeft de industrie reeds vele jaren geleden erkend. Er zijn daarom ook heel wat CD-verbeteraars te koop die niet zelden een duidelijk waarneembare klankverbetering met zich meebrengen.

Toch heeft de grootste digitale evolutie-groei plaatsgevonden bij de spelers zodat oude CD`s vaak veel beter klinken via een (kwalitatief goede) nieuwe speler dan nieuwe CD`s via een oud apparaat (Overigens heeft men op de punten van digitale `mastering` en de feitelijke productie van CD-schijfjes ook vooruitgang weten te boeken). Een goed klinkende CD-speler hoeft op zich niet heel kostbaar te zijn en zeker de laatste twee generaties betaalbare CD-spelers zijn gemiddeld gezien met sprongen vooruit gegaan. Een gedegen HiFi-adviseur zal zeker één of twee van zulke muzikale `value for money` spelers in zijn of haar winkel hebben.


Twee- Of Meerkanaals?

Zogeheten `Surround`- en `Home Theater` systemen zijn de laatste jaren erg in trek omdat het idee van een soort bioscoop in eigen huis veel mensen aanspreekt. Alhoewel dat op zich prima is, kopen veel muziekliefhebbers daarom automatisch een meerkanaals setje, terwijl ze er maar heel af en toe een film mee gaan bekijken. Vooral wanneer het om een veel-voor-weinig systeem gaat zal de prijs/kwaliteitverhouding heel scheef gaan omdat er meerdere versterkerkanalen én meerdere weergevers worden geboden voor een laag bedrag.

De Prijs/KWANTITEITverhouding lijkt dan wel goed, maar zelfs dat kan tegenvallen (bijvoorbeeld wanneer een weergever het begeeft bij de eerste dinosaurus-voetstap). Een multikanaals systeem is niet per sé meer geschikt om luid mee te draaien (denk aan een feestje) maar kan soms wel meer geluidsdruk in het laag (dankzij de subwoofer) produceren. Een degelijk gebouwde Stereo weergever, aangestuurd door een geschikte versterker kan overigens best voor een indrukwekkende `sound` zorgen. Een weergavesysteem -of het nou meest muziek of film met meerkanaals geluid moet weergeven- kan het beste op het dagelijks gebruik worden gekozen maar bij de aanschaf kan er wat marge worden verkregen door een systeem met bovengemiddelde daadkracht te kiezen. Een goed Surroundsysteem kost altijd meer dan een goed tweekanaals systeem omdat de kwaliteit liefst gelijk moet blijven bij het gebruik van meerdere kanalen. Voor wie af en toe films bekijkt maar vooral naar muziek luistert is een mooi tweekanaals systeem daarom meer geschikt. Voor de prijs van een behoorlijk multikanaals systeem kan een ervaren verkoper een verrassend goed Stereosysteem samenstellen.

EDITORS' CHOICE