ARTIKEL

Obsessed by Sound

Eindelijk, geluid krijgt de verdiende aandacht bij Philips! Obsessed by Sound luidt de nieuwe Philips slogan. Nu sta ik vaak sceptisch tegenover elektronicareuzen die dat beweren, dus met gemengde gevoelens betrad ik de demonstratieruimte. Opgesteld stond een Philips micro-systeem met de naam SoundSphere (of Mci900): een fraai vormgegeven setje met twee uit de kluiten gewassen – voor een dergelijk systeem – luidsprekers met aan de bovenzijde een soort oog op een stokje waarin de tweeter geplaatst is. De technische uitleg is overtuigend: Philips heeft serieus huiswerk verricht bij het ontwikkelen van dit systeem. En zelfs klankmatig weet het systeem verrassend genoeg echt te overtuigen. HiFi.nl lezers die in de opstelling van de middentoner en de tweeter de hand van het Canadese Mirage menen te herkennen hebben het echter verkeerd. In tegenstelling tot het systeem van Mirage dient de behuizing van de tweeter niet als akoestische deflector, maar is de afstand en wisselfrequentie juist zo gekozen dat de behuizing van de tweeter geen invloed heeft op het afstraalgedrag van de middentoner. Het geluidsbeeld is breed, diffuus – het is een omnipolair systeem – en rijk van klank. Plaatsing van instrumenten is misschien wat onduidelijk, maar het gepresenteerde geluid heeft zeer zeker zijn charme en zal menig muziekliefhebber met een kleinere beurs aanspreken. Streamium capaciteiten, een harde schijf van 160GB en 100 watt uitgangsvermogen (klasse-D en volgens opgave Philips) maken dit setje met een advies verkoopprijs van 999 euro tot de verrassing van het pers-event. Ik was in ieder geval aangenaam verrast. De aanvraag voor een testexemplaar is dus al de deur uit gegaan.

Minder te spreken was ik over het Philips360Sound systeem. Het systeem met 1,5 liter melkpakken is technisch zeer doordacht en presenteert een immens en diffuus geluidsbeeld. Leuk voor films, maar tijdens de muziekdemonstratie kwamen eerder associaties met een badkamer naar boven. Maar ach, wie ben ik: het systeem zal ongetwijfeld als warme broodjes over de toonbank gaan.
Dat geldt waaarschijnlijk ook voor het fraai vormgegeven Fidelio iPod docking systeem. Luxe afgewerkt in hout is het een sieraad voor iedere huiskamer. Philips is wat mij betreft zeker goed op weg met de nieuwe audioproducten, en ja...het is erg verheugend als een merk als Philips het belang van een goede geluidskwaliteit ziet én uit wil dragen. Chapeau Philips.

EDITORS' CHOICE