NIEUWS

Waarom AVB kiezen?


Ulco Schuurmans | 07 maart 2015

Er zijn diverse redenen om voor AVB 802.1 als standaard voor het distribueren van AV-media over Ethernet te kiezen. Als eerste echt Nederlands het besparen van kosten. De bekabeling is gewoon standaard Cat 5 en draadloos ongecompliceerde WiFi. Plug and play maakt de installatie simpel en weinig arbeidsintensief. Daar het AVB-netwerk na het instellen van het softwareprotocol zelf de distributie afhandelt en fijn afstemt (tuning) is weinig menselijke monitoring en controlling nodig. Het AVB-LAN is (op)schaalbaar en valt gemakkelijk uit te breiden qua omvang, capaciteit en bereik zonder hoge kosten. Voor het in bedrijf houden is geen hoge mate van expertise nodig. Migratie naar andere en toekomstige applicaties is niet moeilijk.De verbetering op het gebied van distributiekwaliteit is reden twee. Genoemd is al de accurate en heel precieze synchronisatie van AV-signalen. Een andere kwaliteitsfactor is de zogenaamde ‘traffic shaping voor mediastreams’. AVB modificeert het dataverkeer optimaal naar de gestelde eisen voor aanbod en vraag. Dit zowel op het gebied van content, type signaal, drukte, het herkennen van geïmplementeerde hardware (switchers, devices voor talking en listening) wel of niet participerend, toegangscontrole en het automatisch bijsturen in geval van problemen. Zie verder ook Quality of Service.

Andere belangrijke specificaties betreffen:
- Je kunt zelf een arbitrair aantal klokdomeinen voor mediadistributie instellen. Bijvoorbeeld verschillende tijden voor nieuws, sport, films, shows, documentaires, musicevents etc.
- AVB ondersteunt een heterogeen netwerk voor media, besturing en legacy trafic. Ook voor niet-media en niet kritische tijdprotocollen zoals TCP-IP, http (web traffic), FTP en UDP.
- Er zijn voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor isochrones data waaronder audio, video en telemetrie.
Dat worden steeds meer providers, broadcasters en organisatoren van multimedia-evenementen zich bewust. Daarnaast is AVB tevens geschikt voor het distribueren van ongecomprimeerde videobestanden over snelle breedband Ethernet-LANs.

De consumentenmotor
Het is niet alleen de industrie maar ook de consument die AVB als motor aanstuurt. Bij eerdere ontwikkelingen in de AV-industrie was het vaak een kwestie van professionele applicaties bedenken, deze verder voorkoken plus perfectioneren en daarna in de consumentenmarkt loslaten.
In het geval van AVB gaat het echter iets anders. Natuurlijk was er al vraag uit onder andere de evenementensector en professionele studio-omgeving voor het snel, betrouwbaar en hoogwaardig lokaal kunnen distribueren van AV-media. Het is echter de consument die steeds meer kwaliteit op het gebied van video en audio eist. Kijk maar eens naar de relatief snelle inburgering van 2K en nu ook 4K. Dat liefst overal in het slimme huis, op kantoor, in de auto en uiteraard in de homecinema.

Groei bij thuisnetwerken
Thuisnetwerken voor AV zijn tegenwoordig al meer regel dan uitzondering. En zowel de consument als provider zitten niet te wachten op allerlei lastig gedoe bij de installatie van High Definition en top of the line digitale audio. Het moet gewoon allemaal plug and play zijn en weinig onderhoud opleveren. En de honger naar raw bandbreedte is ongekend. Daar vallen AVB-compatibele devices met de neus in de boter.Belangrijk voor de aanbieder en ontvanger zijn hierbij:
- Een reseveringsprotocol dat er voor zorgt dat alle applicaties/devices in het pad van de AV-stroom de ontvangst er van ook toestaan.
- Accurate synchronisatie zodat multiple apparaten gelijktijdig video en/of audio sync kunnen renderen volgens één standaardmethode.
- Voorkomen dat het ontvangen signaal degradeert. De geboden bandbreedte, latentie en het (mogelijk) verlies van data van de gereserveerde AVB-streams over de verschillende links dient binnen de gestelde kwaliteitscriteria te blijven.
Behalve de besproken toepassingen voor beeld en geluid verlopen uiteraard alle andere domotica en smart toepassingen over hetzelfde Ethernet-LAN. Van belang zijn hierbij de bestuurbare switches. Die besturen de juiste aflevering van de datapakketjes op het netwerk.
N.B.: Een switch is een netwerk-specifiek device dat datapakketten uitsluitend naar een bepaald adres of poort stuurt. Dit in tegenstelling tot een hub die gewoon alle datapakketten doorlaat. De switch ziet aan het adres van de afzender waar het datapakketje naar toe moet en welke prioriteit (QoS) het heeft.
Op de CES, NAB, ISE, Infocom en IBC ontluiken tal van toepassingen voor het smart AV-home, auto, (home)cinema en ook de gamemarkt. Verder zijn er perspectieven voor realistische augmented reality-toepassingen bij het vermaak, instructie, voorlichting en onderwijs.Automotive
Menig automobilist wil zijn of haar voertuig dezelfde functionaliteit geven als de smartphone en het slimme huis, Multimedia, interactieve intelligente navigatie, veiligheidssystemen, Driver Assistance Systems (DAS), telefonie, energiemanagement en aanvullend dataverkeer staan daarbij voorop. Er bestaan al vehicle control networks met standaarden zoals CAN, LIN, MOST en FlexRay. Die hebben er echter te weinig capaciteit (snelheid en bandbreedte) voor. Ook de schaalbaarheid bij uitbreiding laat te wensen over.
De AVnu-alliantie ziet met AVB brood in automotive (auto-automatisering). Het grote voordeel is dat dan straks alle toepassingen over hetzelfde Ethernet-bus voor een mobiel LAN lopen. Daarmee bespaart de fabrikant flink op complexiteit en kosten. Op de International CES 2014 waren daar al een aantal staaltjes van te zien.
Sleutelgebieden voor AVB op de markt voor car automation zullen zijn:
- Infotainment - hoogwaardige video, audio en gaming in de auto;
- ECO driving - zuinig energiebeheer;
- Augmented Navigation tot gebruikers-sensitieve en 3D-applicaties aan toe;
- Assistentie voor de bestuurder en veiligheid.
De smart car over Ethernet wordt hiermee realiteit.Nog veel horen
Van AVB zullen wij de komende jaren nog veel meer gaan horen. In 2014 komen de eerste grootschalige toepassingen al op de markt. En gezien de ondersteuning zal menig fabrikant van producten voor het slimme huis, kantoor en auto op deze Ethernet-trein springen.Te verwachten AVB-producten
Inmiddels al leverbaar of op korte termijn te verwachten AVB-producten zijn:
- Programmeerbare luidsprekers;
- Mixers voor video- en audio;
- Auto-industrie DAS, ECO Driving, beeldschermen, on board speakers, navigatie. Zie onder andere Symphony Teleca;
- Telecommunicatie, telefonie, internet;
- Smart-tv, netwerk-filmkanalen, videonetwerken met mediaplayers thuis;
- Multiroom audio, (geluid door het gehele huis);
- Conferentiesystemen, draadloze microfoons en headsets;
- Integratie met domotica, binnenmilieu, verlichting, veiligheid, bewegings/videomelding;
- Keukenautomatisering.

EDITORS' CHOICE