NIEUWS

Alles ge´ntegreerd


| 09 januari 2016

Het project waarmee Domare kans maakte op de Smart Homes Award was dat van een luxe villa. Het gaat om een villa waaraan ook Van Maanen Domotica meewerkte. Zij waren met dit project ook al in de race voor de KNX Professionals Award 2015. De bewoners wilden dat de villa compleet bestuurd kon worden vanaf een tablet, smart-phone en touchscreens. Comfort stond daarbij centraal.

Domare paste hiervoor het eigen systeem SMART toe, met als basis daarvoor de visualisatie van iRidium Mobile. SMART werkt in feite als een soort by-pass voor gebouwautomatisering zoals KNX. Zo zorgt het ervoor dat bewoners alle huisautomatisering op één visualisatiesysteem kunnen bedienen. Inbraakalarmering, de audio- en video-installaties, verlichting, verwarming: alles geïntegreerd. De derde genomineerde voor de Smart Homes Award, MOPAS, ontwikkelde voor een zorginstelling het MOPAS platform waarop alle technische functionaliteiten zijn geïmplementeerd. Ook deze kandidaat ging niet geheel met lege handen naar huis: op de tweede beursdag tekende het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst met mede-genomineerde Leertouwer.

Vloeiend leds dimmen
De totaaloplossingen voor zorginstellingen die Leertouwer en MOPAS toonden, en de domotica-visualisering van Domare geven in een notendop exact weer hoe de beurs Domotica & Slim Wonen dit jaar was opgebouwd. Bezoekers met interesse in ‘langer zelfstandig wonen’ en huisautomatisering konden hun hart ophalen. Liefhebbers van huisautomatisering konden bijvoorbeeld inspiratie opdoen bij Hager. In hun stand gaven zij uitleg over woning- en gebouwautomatisering op basis van het internationale systeem KNX, waarmee onder meer hun deurcommunicatiesystemen, dimmers en rookmelders te koppelen zijn. Eaton toonde zijn eenvoudig en vloeiend te dimmen spaar- en led-lampen. Onder vele anderen waren ook de camerabewaking- en deursystemen van Elbo Technology te bekijken. Net als de diensten van Crestron Pyng, Niko home automation en BOB-in, dat een wandsysteem levert met geïntegreerde huisautomatisering.


Snelle verbindingen
Het bedrijf Innovience International presenteerde de OptoXS installatieset. Daarmee is het mogelijk in alle kamers van een woning heel eenvoudig een betrouwbare breedbandinternetverbinding aan te leggen. Het systeem is vrij van interferenties en snel, waardoor gebruikers zonder vertraging bijvoorbeeld kunnen gamen of digitale televisie kunnen kijken. Attema bracht een vergelijkbaar product aan de man, In-Home Connectivity, wat ervoor zorgt dat bewoners door het hele huis profijt hebben van hun glasvezelkabel. Xxter, waarmee huiseigenaren met één mobiele app alle automatisering bedienen, toonde tijdens Domotica & Slim Wonen zijn nieuwe ontwikkelingen aan het grote publiek. Zoals een push notificatie die mensen een snapshot (kleine foto) stuurt van degene die bij ze aanbelt. Ook is xxter sinds kort geïntegreerd met de Apple Watch. Het bedrijf presenteerde dit op een ludieke manier: beursbezoekers die een snapshot van zichzelf lieten maken, vermomd als ekster, maakten kans op een Apple Watch.

Effectiever en meer privacy
Dat gebouwautomatisering niet meer is weg te denken in zorginstellingen bleek overduidelijk in het Evoluon. Behalve het eerder genoemde Hertek, Conview Care en MOPAS was uiteraard ook hoofdsponsor van de beurs Ascom aanwezig. Samen met onder meer TNO ontwikkelde Ascom een systeem voor zorginstellingen voor ouderen en bewoners met dementie. In Nederland zijn nu twintig locaties uitgerust met het product. Draadloze sensoren registeren onder meer of een cliënt het bed verlaat. Daardoor hoeft het personeel niet meer vier keer per nacht alle kamers langs te gaan om te controleren of de bewoners in bed liggen, zoals voorheen het geval was. Personeel kan de tijd daardoor veel effectiever benutten én het geeft bewoners veel meer privacy. Ook voor instanties als Thuiszorg, die bij mensen aan huis komen, bestaat een systeem waar draadloze sensoren het wel en wee van cliënten registeren. Het Thuiszorg-personeel komt nog even vaak bij cliënten langs, maar waar zij zonder domotica alleen konden vragen ‘Hoe gaat het met u?’ hebben zij nu veel meer informatie. Als zorgpersoneel bijvoorbeeld ziet dat een cliënt ineens een stuk minder vaak de deur uitgaat dan normaal gesproken, kan een medewerker daarover een gesprekje aanknopen.
Wie van technologie en slim wonen houdt, houdt waarschijnlijk ook van een kijkje in de toekomst: de elfde editie van Domotica & Slim Wonen is op 23 en 24 november 2016. Staat genoteerd.

EDITORS' CHOICE