ARTIKELApple

Software voor je Mac: nog meer opties

Software voor je Mac: Amarra sQ+ (47 euro, sonicstudio.com)

Veel muziek-apps met audiofiele functies zijn totaaloplossingen. Je moet volledig op ze overschakelen voor het afspelen en beheer van muziekbestanden. Amarra sQ+ pakt het anders aan. Het gedraagt zich als een tussenpersoon die zich nestelt tussen een muziekapp en het geluidstoestel. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om het geluid uit de Qobuz-app of Spotify te optimaliseren. In de desbetreffende app selecteer je SonicStream als afspeeltoestel, in Amarra sQ+ geef je aan naar welk fysiek audiotoestel de stream moet (zoals een DAC). Dit laat je toe om in Amarra sQ+ de stream te manipuleren, bijvoorbeeld met een uitgebreide parametrische equalizer en via dertien filtertypes.

De Audio Conditioner pakt problemen met computergeluid aan. Bij het beluisteren van hoogwaardige audio is het niet echt interessant, maar het maakt bijvoorbeeld YouTube-audiostreams wel beter verteerbaar. Standaard komt Amarra sQ+ met een aantal filters voor specifieke hoofdtelefoons, maar de selectie is wat arbitrair. Er is ondersteuning voor iRC-filters, die je kunt creëren met software van Dirac. Zo kun je problemen met de luisterruimte corrigeren. Hiervoor moet je wel een (dure) licentie van Dirac in je bezig hebben.

Software voor je Mac: HPEX (9,15 euro, xivero.com)

HPEX richt zich specifiek op hoofdtelefoongebruikers. Het is geen speler, maar een conversieprogramma dat je bestaande muziekbestanden neemt en ze aanpast zodat ze beter klinken op een hoofdtelefoon. Muziek wordt immer gemixt om via luidsprekers beluisterd te worden. Via luidsprekers hoor je beide kanalen via beide oren, waardoor je een soundstage krijgt. Luister je door een koptelefoon, dan hoor je echter links enkel het linkerkanaal en rechts enkel het rechterkanaal, wat muziek voor sommige bijna lijkt te deconstrueren.

HPEX introduceert een zekere mate van crosstalk en lichte echo om die luidsprekerervaring te simuleren. Het is een best omslachtige app, omdat je de bestanden pas kunt beluisteren na een conversie. Maar het simuleert vrij goed het effect van een luidsprekersessie.

Software voor je Mac: Jriver Mediacenter (70 euro euro, jriver.com)

De website van Jriver geeft je het gevoel al enkele jaren stil te staan. Maar dat is maar een indruk, want Jriver Mediacenter heeft nog veel fans. Toch is er iets oubollig aan deze speler, zeker op de Mac. Het lijkt bijna alsof er een oude Windows-programma op je Apple-computer draait. Jriver is wel bijzonder krachtig en beheert ook video en foto’s, en functioneert over het netwerk.

Het speelt hi-resaudio bitperfect af en kan ook DSD aan. Duik in de instellingen en je ontdekt waanzinnig veel mogelijkheden op DSP-vlak, incluis hoofdtelefooncrossfeeds, speakercorrectie en convolution-filters. Je kunt Jriver ook gebruiken om je muziekbibliotheek te converteren en synchroniseren met een muziekspeler of geheugenkaart (handig voor in-carsystemen). Kortom, het is zeer functierijk maar het vereist wel doorzettingsvermogen.

Software voor je Mac: HQPlayer (143 euro euro, signalyst.com)

Ook dit is een vrij bijzondere app. HQPlayer zet geavanceerde algoritmen in om audiostreams aan de hoogste kwaliteit af te spelen. Zo heb je de keuze uit een hele collectie resampling filters en noise-shapers, waardoor je beschikt over meer tools dan je op een doorsnee DAC zou tegenkomen. De app lust alle formaten en kan ook multichannel-streams tot 7.1 aan. Ondanks de ‘player’ in zijn naam is HQPlayer niet altijd echt vlot te gebruiken als mediaspeler.

Maar zijn geavanceerde functies kun je ook aanspreken vanuit een aantal andere applicaties, zoals Roon of Alchemy Desktop (dat ontworpen werd net om de interface van HQPlayer te verbeteren). Bij de innovatieve
functies van HQPlayer zitten unieke zaken als DSP-processing te laten afhandelen door de grafische kaart (moet eentje van nVidia zijn) en hoogwaardig streamen over het netwerk.

EDITORS' CHOICE