REVIEWB&W

Xitel pro hifi link

Redactie HiFi.nl | 23 februari 2003 | B&W

Tijd voor een test. Als eerste slachtoffer komt een Apple iBook, een clamshell, aan de beurt. Na het controleren van de benodigde software revisie de USB kabel in de poort van de iBook, de andere kant in de HiFi-Link. Dan de 10 meer coax uitgerold en aan een kant in de HiFi-Link en de andere in de TacT RCS. De rest van de signaalweg is een Audio Note DAC en een Audio Note Meishu. Als luidsprekers dienen nu een paar Audio Note AN-J.

Alles is aangesloten en het is tijd voor een CD. Lade open, CD erin en iTunes kan zijn gang gaan. Omdat de Meishu geen afstandbediening heeft naar deze versterker lopen en langzaam het volume opdraaien. En warempel, het werkt. Eens even op de luisterplek plaatsnemen. Het verschil met de 2cm luidspreker in de iBook is uiteraard groot, maar dat het zo aardig kan klinken is een openbaring. Een iBook doet onderwater allerlei werk bijvoorbeeld op het gebied van power management en is dus niet echt stil. Daarom de Apple G4 maar eens geprobeerd. Dat klinkt beter. De gebruikte onderdelen zijn van een andere kwaliteit dan die van de iBook.

In het machine park zit ook een redelijk dikke Compaq Proliant server die ondermeer Windows 2000 draait (naast de pre-release van Windows 2003 server). Op deze machine de bij de HiFi-Link geleverde Cyberlink PowerDVD software geinstalleerd. Deze software is een audio/video speler met ondermeer DTS ondersteuning. Hier blijkt dat de Compaq server een heel goede interne afscherming heeft. De resulterende geluidskwaliteit is gewoon goed te noemen. Het is dus tijd eens de kwaliteit van de ingebouwde DAC van de HiFi-Link te onderzoeken.

Het leuk van het kastje is dat op alle drie de uitgangen continue signaal staat. Dus de analoge kabels in de Meishu en het digitale signaal middels de coax via de TacT en DAC naar de Meishu. De DAC blijkt het helemaal niet slecht te doen. Wel valt de ruis op die ergens wordt opgepikt. Dat kan een omgevingsinvloed zijn. Tien meter kabel vanuit een kamer vol computers en langs allerlei electrische apparaten en een paar dimmers(!) heeft natuurlijk invloed.

En dan komt het leukste. Streaming Media, Internet radio en dergelijke zijn niet op te nemen of het moet via de normale geluidskaart naar een lijn ingang gebeuren. En dat is dan analoog. Maar nu kan het digitale signaal worden opgenomen. Minidisc, DAT, noem maar op wat voor medium. Dit zullen content leveranciers niet leuk vinden, maar wij wel. De hoeveelheid digitale zenders op het net blijft groeien en de kwaliteit – bij gebruik van ADSL bijvoorbeeld is niet slecht.

Voor een bedrag van 137,95 Euro krijg je een prima mogelijkheid om van een PC of Mac een media centrum te maken en het signaal op diverse manieren te verspreiden, zelfs over meerdere ruimtes en dan ook nog stereo of multi-kanaals. De prijs is helemaal niet gek als de kosten van de drie lange kabels worden meegenomen in de vergelijking.

Informatie :

http://audioworld.nl / Britstra Internet – tel 0522 245711

MERK

EDITORS' CHOICE