REVIEWNiro

Niro Two 6.1 Cinema

René van Es | 24 mei 2003 | Niro

Functies

Laten we even de functies aflopen die mogelijk zijn. En die op de duidelijke display worden vertoond. Via de remote wordt het volume ingesteld van de sub, de center en de achter/surround speakers. Een testtoon is beschikbaar en loopt elke speaker langs. De fase van de sub is omkeerbaar via de set-up. Dan is er een nachtstand die de dynamiek beperkt. Een sleeptimer, stel dat de Niro set in de slaapkamer komt. Keuze uit Dolby Digital, Dolby ProLogic, ProLogic II Cinema of Music, DTS, DTS ES en Digital Sound EX mode. De meeste modes worden automatisch gevolgd. Alle radio functies voor AM en FM met 30 voorkeuzes. De kamerakoestiek kan enigszins worden meegenomen in de set-up via twee stappen die wat extra hoog toevoegen. De delay naar de achterspeaker kan worden ingesteld. Videosignalen worden meegeschakeld met de bronkeuze mits u die via de Niro laat lopen. En dan is de koek op. Meer is er niet en meer kan niet. Binnen de kortste keren speelde de Niro en in de praktijk was instellen en gebruiken werkelijk net zo eenvoudig als een stereo set. Ik heb geen seconde meer toeters en bellen gemist.

niro_two6cinema_23-05-03

Filmpje

Als bron diende een Marantz DV6200 dvd speler die met een Apogee kabel is aangesloten. Via een s-vhs kabel gaat het signaal naar een Sony TV. De basic opstelling voor het bekijken van films. Het audiosignaal van de tv loopt via een eenvoudige interconnect van 10 meter naar de receiver. In het verleden altijd gebruikt om het geluid van de tv weer te kunnen geven via de stereo set in de huiskamer. Ik heb twee soorten dvd’s bekeken en beluisterd. Ten eerste de muziek dvd’s van onder andere Sade, Roy Orbison en Diana Krall. De resultaten waren leuk, maar ook niet veel meer dan dat. Gewend en verwend als ik ben met een flinke audio set valt het resultaat al snel tegen. Het geluid is aardig en zeker genietbaar. Ik zou de Niro set niet aanschaffen als pure muziekliefhebber die wel eens beeld erbij wil. Maar dan de films. Dan is het ineens wel heel leuk. Het blijkt razend knap dat men uit twee speakers de effecten weet te halen alsof er zes speakers in de kamer staan. De sub doet van harte mee en maakt het geluid diep en dramatisch. Dialogen zijn uitermate goed verstaanbaar en de muziek wordt behoorlijk weergegeven. Het kan bovendien hard als je dat wilt. Je komt niet snel adem te kort. Ook niet met explosies van geluid in films als “Swordfish” en “The fifth element”. De film “The devils advocate” die minder op effecten steunt maar meer op dialogen is een genot om te beluisteren en te zien. Heldere stemmen ondersteund door goed gekozen muziek.

niro_two6cinema_23-05-03

Het leukste was voor mij is de ontdekking dat tv series zoveel leuker zijn met surround sound. De receiver in de stand Cinema en plotseling hoor je bij “As the world turns” en “GTST” dat er muziek is meegemixed naast de dialogen. Heel opvallend is op die manier dat de impact van serie groter is en het wordt zelfs voor mij leuk om zo een paar afleveringen te volgen. Mijn vrouw bekeek de Niro ineens met heel andere ogen dan eerst. Idem een dergelijke verrijking met films die op de tv komen en andere series, zoals Baantjer. Schakel ik terug naar het tv geluid, dan is dat blikkerig en vlak. We zijn er al jaren aan gewend, maar nu valt dat ineens tegen. MTV en TMF op de stand ‘Music’ gaat ook buitengewoon goed. De voorbij trekkende video clips doen mij niet veel, maar de kinderen des te meer. Redenen genoeg om de Niro in het hart te sluiten. Die opwaardering van het tv geluid, in combinatie met de eenvoudige bediening, het fraaie uiterlijk een de prettig werkende afstandbediening doet verlangen naar een permanente set voor home cinema. Uiteraard ook om films te kijken.

niro_two6cinema_23-05-03


EDITORS' CHOICE