Luistertest


John Koning | 19 mei 2004 | Cambridge Audio

Luistertest

Cambridge Audio - Azur (c) XingoEen vast ritueel bij het recenseren van een AV receiver is natuurlijk het weghalen van de eigen apparatuur en het opnieuw aansluiten en inregelen van het te recenseren apparaat. Zoals eerder gezegd, de aansluitingen zijn verguld en degelijk uitgevoerd, dus het aansluiten is een feest.

En dan voor mij altijd weer het meest spannende en leuke moment van een recensie: het luisteren. Dit heeft zich overigens niet beperkt tot muziek- en film DVD’s, ook CD’s, en SACD’s zijn aan bod gekomen.

De eerste CD die wordt beluisterd, is een hele goeie audiofiele opname van Bob James en Earl Klugh met de heerlijke naam ‘COOL’. Een CD waarbij goed de kanaalscheiding en dynamiek in het geluidsbeeld van de Azur-540R naar boven komen. Rustige nummers met een mooi swingende ritmesectie ondersteunen respectievelijk het gitaar- en keyboard spel van Earl Klugh en Bob James.  Nummer 6 van deze CD, ‘Secret Wishes’, geeft heel goed de sfeer van de totale CD weer. De Azur-504R heeft ook met de behoorlijk zware baspartij in dit nummer geen moeite. Het totale geluidsbeeld van de receiver is strak en helder te noemen waarbij evenveel aandacht is voor het hoog, midden en het laag.

De SA-CD ‘The Door’ van Keb Mo is uitstekend geschikt om te beoordelen wat de Cambridge receiver in huis heeft op het gebied van Super-Audio CD.  Uiteraard werd voor dit doel m’n DVD speler analoog aangesloten via zijn 5.1 uitgang op de receiver. Ook hier presteert de receiver goed: de meerwaarde van SA-CD is duidelijk hoorbaar, wat zich uit in een heel muzikaal klankbeeld.  De kamer vult zich compleet met de soms wat melancholieke klanken van Keb Mo. Natuurlijk heb ik hier gebruik gemaakt van de 6.1 direct mogelijkheid.

Na het beluisteren van muziek, waarbij de kwaliteit van deze receiver al gelijk naar boven kwam, is het tijd voor beeld en geluid. Eerst maar een muziek DVD, gemixt in Dolby Surround, die ik recentelijk van een collega auteur kreeg: ‘Jane Monheit - Live at the Rainbow Room’. Deze zangeres heeft niet alleen ‘The looks’, maar ook een heel mooie stem die relaxed overkomt.

Het eerste nummer wat ik van haar beluister is ‘Dindi’, met een schitterende saxofoonsolo. Mooi en meeslepend wordt dit weergegeven, waarbij het totale geluidsbeeld homogeen doch gedetailleerd is opgebouwd.  Om het laag te kunnen beoordelen in muziekweergave, beluister ik ook het nummer ‘Hit the Road to Dreamland’, waarin een contrabassolo aan het begin een goede graadmeter is voor een strakke laagweergave. De laagweergave was voor mij persoonlijk aan de zware kant, dit blijft natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Het filmgeweld van Gladiator met Russell Crowe in de hoofdrol heb ik gebruikt om de DTS weergave van de Azur 540R te beoordelen. Met name de eerste scčne, waarin de veldslag tegen de Germanen wordt getoond, is een goede graadmeter hoe verschillende agressief gemixte effecten in combinatie met veel LFE worden weergeven door deze receiver. Het totale geluidsveld wordt mooi neergezet en de effecten komen natuurgetrouw over. De receiver geeft een mooi en gelijkmatig opgebouwd geluidsbeeld, wat een film als deze volledig tot zijn recht laat komen.

EDITORS' CHOICE