REVIEWDVDO

Bediening en werking

Garmt van der Zel | 10 juni 2004 | DVDO

Bediening en werking

De bediening van de iScan HD mag best een genot worden genoemd. De on-screen menu’s zijn duidelijk en logisch en ook bediening via de voorzijde van het apparaat is goed te doen, hoewel dan de structuur van de menu’s uiteraard minder duidelijk is. Een minder punt is de niet-verlichte afstandsbediening, die echter wel is uitgevoerd met lichtgevende (fluorescente) knoppen. De ‘Input Select’ knop op de voorzijde loopt door alle 9 ingangsmogelijkheden: VID1, VID2, SVD1, SVD2, COM1, COM2, PASS, DVI en AUTO, die respectievelijk staan voor composite, S-Video, component, analoge ‘pass-through’ (voor doorvoeren andere VGA-bronnen), DVI en een automatisch ingangsdetectie (waarvan de prioriteit door de gebruiker is in te stellen). Met de ‘Input Aspect Ratio’ knop kan gekozen worden voor een 4:3, letterbox of  16:9 anamorphic. Met de ‘Picture Control’ knop kunnen brightness, contrast, saturation, hue, sharpness (ook aparte sharpness regeling voor component), Y/C delay en het chroma filter, dat de ‘chroma bug’ verminderd. Met ‘Input Adjust’ zijn de volgende zaken in te stellen:

  • Zoom – zoom in op het beeld, zowel horizontale als verticale regeling.
  • Pan – verschuif het ingezoomde beeld.
  • Borders – voeg kaders toe rond het beeld om delen van het beeld te maskeren.
  • Border level – geef het zwartniveau aan van de borders.
  • Overscan – zoomt het complete beeld in, om ongewenste beeldinformatie buiten beeld te houden.
  • DVI input control – bepaalt of de scaler een inkomend niet-HDCP 480p/576p signaal bewerkt of niet.

De scaler heeft zoals eerder gezegd de mogelijkheid een digitaal audiosignaal precies evenveel te vertragen als het videosignaal, een unieke functie! Met de ‘Configuration’-knop kan gekozen worden welke digitale audio-ingang hiervoor is toegewezen aan welke video-ingang en kan de delay door de gebruiker nog iets naar boven of beneden worden aangepast (in 1 ms stappen). Verder kan in dit menu de prioriteit van de video-ingangen worden gekozen, een automatische standby/inschakel functie worden geactiveerd of gedeactiveerd, een ‘factory reset’ worden gedaan en ‘software updates’ worden gestart. Trouwens over die software updates: tijdens de reviewperiode deed ik er twee, die allebei vlekkeloos verliepen en niet alleen kleine bugjes oplosten, maar ook compleet nieuwe functionaliteiten gaven! Ik was hiervan toch wel onder de indruk. Veel van de toegevoegde functionaliteiten waren door gebruikers en importeurs zelf aangevraagd. Een geweldige support al met al!

DVDO iScan HD

Uiteraard moet ook worden gekozen welke resolutie de scaler dient uit te geven, of dit op de analoge of digitale uitgangen plaats dient te vinden, welke aspect ratio het display heeft, het ‘sync’ type (H/V, combined, bi/tri-level sync on green), de colorspace (RGB of YpbPr) en de frame rate. Het bijzondere van laatstgenoemde is dat deze kan ‘locken’ op de binnenkomende frame rate. Is het bronmateriaal PAL en kan worden gekozen uit 50 of 75 Hz en voor NTSC kan gekozen worden uit 60 Hz, 48 of 72 Hz. Omdat er wordt gelocked op de oorspronkelijke filmframes (bij PAL 25 frames/s, bij NTSC ongeveer 24 frames/s), zullen bewegingen uitermate soepel verlopen. Er kan naast deze instellingen ook gekozen worden voor iedere andere frame rate, met mogelijk minder soepele ‘pans’ tot gevolg.

DVDO iScan HD ScalerVia de afstandsbediening zijn een aantal functies direct te kiezen in tegenstelling tot bediening via het frontpaneel. Zo kunnen ingang, aspect ratio, pan en zoom en ieder van de menu’s direct worden aangesproken. Ook kunnen met de ‘Test Patterns’ knop diverse testpatronen worden opgeroepen, waaronder een zeer handige frame rate test met een bewegende balk, die soepel heen en weer moet bewegen. Is dat niet het geval, dan heeft experimenteren met de frame rate zin om zo tot het meest soepele resultaat te komen. Uniek! Uiteraard ontbreken patronen voor brightness en contrast, een focus patroon, color bars en een geometriepatroon niet. Bijzonder zijn echter ook de testbeelden met lijnen van 1 pixel breed, voor het exact ‘pixel perfect’ uitlijnen van de panelen van uw projector/display met de iScan.
Technische beoordeling
De iScan HD werd bekeken op een BarcoGraphics 808S met een Meridian 598 DVD-speler als bron en in een latere sessie op een Barco Cine 8, met als bron een Marantz DV-8300 en een Bel Canto PLayer die ik toevallig in huis had. De DVD-spelers werden via hun component uitgangen aangesloten, waarbij de uitgang zowel als interlaced als progressive werd ingesteld (de iScan accepteert immers zowel 480i/576i als 480p/576p). De gebruikte resolutie was een voor de gebruikte projectoren zo goed als perfecte resolutie van 1440x960 op 50 Hz voor PAL en 60 Hz voor NTSC. Als referentie diende een HTPC (Home Theater PC), waarbij het beeld via de RGBHV uitgang van een geplaatste  Immersive HoloGraph3D II scaler-card werd bekeken. De Holo3D staat bekend als de beste scaler voor gebruik in de PC. Vindt u een PC in uw thuisbios geen probleem, is deze oplossing een prima alternatief voor losse scalers, die vaak de performance van de Holo3D niet eens halen.

Begonnen werd met diverse testpatronen van de ‘AVIA’ DVD. Het 200TVL resolutiepatroon laat altijd goed zien hoe goed een scaler of DVD-speler in staat is de volledige resolutie van DVD weer te kunnen geven. In dit geval was het resultaat opzienbarend: tot de allerhoogste video-frequentue (het 6,75 Mhz patroon) weinig tot geen onduidelijkheid. De volledige resolutie van DVD wordt dus in de praktijk vrij gemakkelijk gehaald. In de praktijk zal dit betekenen dat de allerkleinste details in het beeld nog goed worden weergegeven. De referentie (Holo 3D) was marginaal scherper, wat zich bij de subjectieve beeldtest zal uiten in een NOG iets scherper beeld. De composite ingang geeft wat op t.o.v. de component/S-Video ingangen, maar niet echt drastisch. Deze is zeker bruikbaar zonder veel noemenswaardige artifacten.

De instellingen van contrast, brightness etc. blijken prima gekozen en in de praktijk zal hier weinig aan te hoeven veranderd.


Subjectieve beeldindruk

De ‘Montage of Images’ op de originele Video Essentials laat precies zien wat er fout kan gaan in een scaler. Zo worden de wapperende vlag en de op en neer bewegende bevroren tak niet zo perfect weergegeven als met de referentie (die Faroudja DCDi gebruikt i.p.v. Silicon Image Sil504), maar in normale filmweergave zullen die ‘foutjes’ nooit opvallen. Voor filmweergave dus een prestatie die op het hoogste niveau ligt. Snelle bewegingen zijn moeilijk voor veel scalers, maar absoluut niet voor de iScan HD. Zelden zag ik zulke vloeiende bewegingen in een scaler, hoewel de Holo3D hier net weer iets sneller reageert, maar dat verschil is echt alleen waarneembaar bij directe A/B-vergelijking. Stotteren en schokken behoort tot het verleden met de iScan HD!

Concert DVD’s geven soms kartels te zien op snaren of microfoonstandaards, maar hier komt de DVDO ook glansrijk door de test: de weergave is zo goed als met de huidige de-interlacing mogelijk is en praktisch gezien foutloos.
Met film-DVD’s (bijvoorbeeld Monster’s Inc en Resident Evil) valt op dat de kleurweergave bijzonder natuurlijk en diep verzadigd overkomt, hoewel de verzadiging bij de Holo3D nog net iets beter is. Hetzelfde gaat op voor de scherpte in het beeld: waar de iScan HD soms heel licht soft kan overkomen, is de Holo3D gestoken scherp. Hier komt ook een smaakkwestie naar voren: het softe geeft namelijk ook een wat ‘filmische’ look, zonder dat er echt duidelijk details in het beeld verloren gaan. De rust in het beeld en de plastische weergave van de iScan HD blijven steeds opvallen. Het beeld is gewoon erg natuurlijk, vrij van videoartefacten en scherp zonder hard te worden. Het beeld nodigt uit tot kijken, een compliment voor ieder videoproduct!

De Bel Canto Player werd ook progressive aangesloten op de DVDO en dat werkte zonder problemen: het 480p/576p beeld werd moeiteloos geschaald naar een resolutie van 1440x960 zonder bijeffecten.

MERK

EDITORS' CHOICE