REVIEWSony

De sobere Super Audio CD-speler

Redactie HiFi.nl | 16 december 2004 | Sony | Importeur: Sony Nederland

De SCD-XA9000ES is een nieuwe Super Audio CD-speler met een digitale uitgang, die ook het SACD-geluid kan doorgeven. Niet aan iedere versterker, maar wel aan deze receiver. De nieuwe topspeler uit de ES-serie voelt vertrouwd aan, hij brengt nostalgische gevoelens terug uit de tijd dat ik zelf de bekende Sony 557ES bezat. Een speler van amper 20 kg, die een eerste grote stap was naar een getrouwe weergave vanaf een CD-schijfje. Het gewicht is vrijwel identiek, het uiterlijk een stuk soberder, meer high end. Slechts een paar knoppen voor de meest gebruikte functies en de bekende draaiknop waarmee je snel door nummers heen ‘spoelt’. De knoppen zijn gegroepeerd rond het midden, waar je de speler zijn schijfjes mag voeren.

SCD-XA9000ES SACD-speler

Ook dit apparaat heeft de ‘Silver Cascade’-look meegekregen. De zilveren kleur heeft onder bepaalde lichtinval een beetje goudgele gloed, wat er luxe uitziet. Niet luxe is de afstandsbediening: een goedkoop plastic 13-in-een-dozijn afstandsbediening. Waarom zit bij een speler van bijna 4000 euro een plastic doosje van nog geen 10 euro? Voor het geluid zal het niet uitmaken natuurlijk en voor de bediening evenmin. Alle veelgebruikte functies zijn op afstand te bedienen en de fijne directe nummerkeuze voor de eerste 20 nummers zit er ook op. De speler kan zowel SACD als CD-schijfjes afspelen. Maar met DVD-Video en DVD-Audio schijfjes kan hij niets.


iLink


Mijn blik gaat daarna naar de achterkant van de speler. Daar zit-ie: een piepklein gaatje met de term iLink er bij. Dit is waar het wonder zal moeten gaan geschieden. iLink is een naam die Sony gebruikt voor wat ook bekend staat als FireWire. Deze door Apple uitgevonden seriële interface kan met slechts 4 draadjes gigantische hoeveelheden data heen en weer transporteren. De meeste mensen kennen FireWire en iLink waarschijnlijk van hun computer of de mini-DV camcorder. Maar dit vuurdraadje kan meer dan alleen de op vakantie gemaakte homevideo naar de computer overbrengen. Het wordt gebruikt om harde schijven aan te sluiten, zelfs om een netwerk tussen twee computers op te zetten. Maar Sony kwam op het idee om digitaal geluid van een SACD-speler met iLink over te zetten naar een versterker. In de combinatie van deze twee apparaten is nu voor het eerst de mogelijkheid om dat uit te testen.

SCD-XA9000ES SACD-speler  (c) Xingo (c) Xingo

Verder zitten op de achterkant de analoge aansluitingen. Die zijn opgesplitst in een 5.1 en een stereo-uitgang. Met de bovenklep verwijderd is te zien dat er aparte DA-convertors zijn opgenomen voor de analoge 5.1 en de stereo-uitgang. Er worden hier geen consessies gedaan en alles is keurig van elkaar afgeschermd. Twee transformatoren nemen de stroomvoorziening waar en een speciale print verzorgt de iLink connectie. Het eerste Super Audio CD-vlaggeschip uit 1999 was de SCD-1. Hoewel de XA9000ES de verbeterde versie is die ook nog meerkanaals aan boord heeft, is het wel jammer dat er geen gebalanceerde uitgangen meer op zitten.

Sony S-Master (c) Xingo


Drie luistersessies

Je kunt geen home cinema receiver testen of er moet film worden gekeken. Dat is echter wat de geteste speler niet kan draaien, die lust immers geen DVD’s. Daarom zijn de luistersessies in 3 delen opgesplitst. In het eerste deel wordt de combinatie van receiver en SACD-speler getest op CD en SACD weergave. In het tweede deel komt de receiver aan de beurt om zich te bewijzen voor meerkanaals weergave. Het derde deel tenslotte behandelt de prestaties van de SACD-speler op een high end stereo set.


EDITORS' CHOICE