REVIEWOehlbach

Apparatuur en resultaat

René van Es | 16 februari 2006 | Oehlbach | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Wat nodig is voor digitale signaaloverdracht zijn een speler met HDMI of DVI uitgang, een scherm met HDMI of DVI ingang en een signaal kabel. De speler is mijn Marantz DV7600 met HDMI uitgang aan de achterzijde. Het scherm is een Thomson 30LCDB03B LCD scherm met DVI ingang. Waaruit volgt dat de speler digitaal beeld en geluid via één enkele interface naar buiten kan brengen, maar dat het scherm alleen digitaal beeld kan ontvangen en voor geluid aangewezen is op een analoog signaal. De geselecteerde kabels zijn een AudioQuest HDMI-X kabel van 12 meter met uitsluitend HDMI connectors, zodat een (AudioQuest) adapter nodig is voor het omzetten van HDMI naar DVI. De andere kabel is een Oehlbach Real Matrix 2415 HDMI naar DVI kabel van 10 meter, die past zonder adapters. Met de gedachte in het achterhoofd dat voor mijn scherm (WXGA = 1366 x 768 beeldpunten) 720p de beste optie is, ondanks dat 1080i beter “klinkt”, stel ik de speler in op 720p. Los van deze opstelling probeert mijn zoon zijn PC te koppelen, die een HDMI uitgang heeft, aan zijn Hitachi beamer, iets dat met beide kabels zonder enig probleem werkt.

HDMI en DVI

Het resultaat is verbluffend. Ik heb geen moment last gehad van problemen met de signaaloverdracht in de vorm van digitale blokken of spookbeelden (gedurende een periode van zes maanden!). Nooit heb ik enig probleem gehad met HDCP, elke DVD speelt en geeft beeld. Enige malen heb ik de instelling veranderd van 720p naar 1080i, om telkens te besluiten dat het meer vloeiende beeld van 720p prettiger is om naar te kijken, al is het softer dan 1080i. De kwaliteit van het beeld stijgt ver uit boven technieken als RGB Scart of S-Video, laat staan Composiet. Kleuren zijn veel intenser en dieper. De dieptewerking in het beeld is zelfs zo dat hoofdpersonen geheel los komen van de achtergrond. Iets waar je aan moet wennen, want een normale televisie is daartoe niet in staat. Je denkt van wel, tot je het verschil ziet. Het projecteren van achtergronden waartegen de acteurs staan wordt (soms hinderlijk) duidelijk. Het beeld is veel scherper dan met door mij gebruikte analoge technieken. Bovendien ruisvrij. Kortom, digitale beeldsignaal overdracht is in mijn situatie veruit superieur en altijd te prefereren boven analoge signaaloverdracht. Dat ondervond ook mijn zoon met zijn Hitachi beamer. De ingebouwde DVD speler in de PC gaf via de DVI interface van zijn projector een beter beeld dan een dedicated Pioneer DVD speler die hij aansloot met S-Video kabels. Hij is noch een beeld nog een audiofanaat, maar zeurt me nu wel de kop gek voor een DVI kabel. Significant voor deze techniek. Toegegeven, de maximale resolutie uit scart is 720x576 pixels, of je nu in 4:3 of 16:9 kijkt. Dus veel minder dan 720p of 1080i. Eigenlijk had hij DVI/HDMI moeten vergelijken met YUV (Component) bij gelijkblijvende resoluties.

HDMI en DVI

Natuurlijk ben ik de beide kabels naast elkaar gaan toepassen. En hoe graag ik het ook wil, ik zie geen verschil. Misschien een heel klein beetje in kleuren. Ik denk dat het optisch bedrog is. Beide voldoen 100% en laten langdurig probleemloos film genieten toe. De AudioQuest kabel zou in het nadeel moeten zijn, met 12 meter iets langer en een adapter is noodzakelijk. En zou daarom minder moeten presteren. Misschien is dat ook wel zo, maar maakt de duurdere opbouw van de kabel dat weer goed ten opzichte van de Oehlbach. Welke van de twee kabels u kiest hangt mogelijk af van uw merkvoorkeur of geldbuidel. Net zo goed kan het zijn dat ooit op een groter beeldformaat wel verschil zichtbaar wordt. Zelf ben ik ingestapt op een moment dat een 30” LCD het maximum haal(=betaal)bare leek (maart 2004), indien de kwaliteit hoog moest zijn. Schermen worden steeds groter en nog steeds beter. Als een paal staat boven water dat én Oehlbach én AudioQuest een kabel leveren die digitaal beeldsignaal voorbeeldig transporteert. Zo goed dat ik nooit meer terug keer naar Scart of S-Video. Dolblij ben ik dat ik mijn Marantz DV6200 zonder HDMI vorig jaar heb ingeruild voor een redelijk kostbare DV7600, alleen al vanwege de HDMI aansluiting. De kwaliteitswinst is het meer dan waard. Doe u zelf niet te kort, koop in de toekomst net als ik uitsluitend een scherm/beamer met een HDMI of DVI interface en koop alleen nog maar een speler met HDMI of DVI. Investeer in een passende kabel. Kost meer dan analoge techniek, maar is het verschrikkelijk waard.


Naschrift:

HDMI en DVI Voor het schrijven van bovenstaand artikel is voor wat betreft de technische achtergrond dankbaar gebruik gemaakt van de kennis op dit gebied bij Oehlbach importeur Servi-Q. Bij monde van Lennard Valk laat Servi-Q tenslotte weten dat niet elke DVD-speler beschikt over een “mooie” DVI-uitgang. De uitgang is zeer merk- en type afhankelijk. De jongste modellen DVD-spelers, die beschikken over een Analog Devices 14 bit, 216 MHz chip werken het beste. Daar komt bij dat van verschillende beeldschermen de analoge YUV ingang zó goed is, dat DVI of HDMI weinig tot niets toevoegt in vergelijking met analoge YUV. De kwaliteit van de kabel speelt altijd een rol, niet alleen bij lengtes groter dan 10m, maar ook al bij 3 meter



Prijzen:

AudioQuest HDMI-X (HDMI – HDMI) van 12 meter
AudioQuest HDMI – DVI adapter
Oehlbach Real Matrix HDMI 1000 (HDMI - DVI) van 10 meter 199,95 euro (wordt feb/maart 2006 239 euro)
Andere lengtes zijn uiteraard leverbaar

Gebruikte Hardware: 

  • Marantz DV7600 DVD/SA-CD multikanaal speler
  • Thomson 30LCDB03B LCD scherm
  • Panasonic TU-DC40RD digitale TV ontvanger
  • Hitachi beamer
  • Interlinks video: AudioQuest HDMI-X, Oehlbach Real Matrix 2415, Profigold S-video, Oehlbach scart, Profigold scart
MERK

EDITORS' CHOICE