REVIEW

Tivoli iYiYiY

Tivoli is fabrikant van een aantal zeer leuke, handige en betaalbare producten. Ze zijn begonnen met de fabricage van simpele retro-look (wekker)radio’s en cd-spelers. Belangrijk voor Tivoli was, naast uiteraard goede geluidseigenschappen, dat de apparatuur makkelijk te bedienen moest zijn. Er werd dan ook snel op het succes van de iPod ingespeeld met de Tivoli iYiYi. Dit dockingstation is niet het enige product dat Tivoli in het pakket heeft voor de iPod. Een zogenoemde iSongbook is eveneens verkrijgbaar; deze lijkt op de iYiYi maar men kan één van de luidsprekers loskoppelen. Handig als u een wat breder stereobeeld wilt hebben.

Tivoli iYiYi

De iYiYi is gemaakt van mooi gelakt kunststof en alleen leverbaar in de iPod-kleuren zwart en wit. De iPod wordt in het midden geplaatst en de iYiYiY is geschikt voor zowel de Nano als Video-modellen. Ook met de oudere iPod modellen kan de iYiYi overweg, hiervoor worden diverse adapters meegeleverd.

Installeren en in gebruik nemen is zeer eenvoudig: Haal de iYiYi uit de doos, neem de verpakking eraf, zoek de juiste adapter erbij, plaats de iPod in de cradle en het luisteren kan beginnen.

Waar is nu zo’n dockingstation voor bedoeld? De kwaliteit is zeker niet slecht maar het is geen vervanger voor de gemiddelde audioset voor de HiFi.nl lezer. Niet kopen dan? Ja, zeker wel! Zo’n iYiYi biedt absoluut een meerwaarde voor de muziekliefhebber. Ik heb hem geruime tijd in bezit gehad en hij heeft op diverse plaatsen en in diverse ruimtes dienst gedaan als muziekstation. Ben je boven op zolder aan het sporten dan begeleidt de iYiYi je met je favoriete opzwepende “house” muziek. Het voordeel van de iPod is dat je muziekkeuze nooit de beperking kan zijn. Met een “kleine” 2 GB tot 80 GB aan geheugen is het mogelijk altijd je favoriete muziek bij de hand te hebben. Als het lekker weer is kun je na je sportieve prestaties lekker met vrienden en vriendinnen onder het genot van lekkere cocktails loungen in de tuin. De iYiYi kan makkelijk meegenomen worden naar je favoriete loungehoekje; plug de stekker in het stopcontact en plof neer op oversized kussens. De volgende stap is urenlang “chillen” op de tonen van Bloomingdale, Buddahs Bar, Hed Kendi of Cafe Del Mar. Met de bijgeleverde afstandbediening hoef je niet bang te zijn op te moeten staan om het volume omhoog te jagen of door te skippen naar een volgend nummer. De reikwijdte van de afstandbediening is meer dan voldoende, dus geen zorgen indien de afstand tussen zender en ontvanger wat groter is.

Het leuke van deze iYiYi is dat er een ingebouwde FM/AM tuner en een wekker in zit, zodat hij tevens als wekkerradio dienst kan doen. De radio is zelfs voorzien van RDS en biedt bijzonder goede ontvangst. Mocht de ontvangst, op bepaalde plaatsen, toch niet optimaal zijn dan is het mogelijk een externe antenne aan te sluiten. Door het handzame formaat moet een plekje op het nachtkastje tot de mogelijkheden behoren. Dit maakt het mogelijk wakker te worden met je favoriete muziek of radioprogramma. Terwijl je lekker van je muziek ligt te genieten wordt de iPod meteen opgeladen: Handig toch?!

Tivoli iYiYi

Als we het over aansluitmogelijkheden hebben is de iYiYi aan de voorzijde voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting, achterop een record-out, aux-in en mix-in. Allen 1/8 stereo male mini connectors.

Uiteraard heb ik mijn 30 GB iPod langdurig op de iYiYi aangesloten gehad. Gelukkig is het netsnoer vrij lang en is een verlengsnoer niet snel nodig. Ik heb hem overal probleemloos geplaatst om te kunnen genieten van mijn favoriete muziek. Zeker met het mooie weer was het heerlijk om in de tuin zonder de oordopjes te kunnen luisteren.

Ik had al eerder even aangehaald dat u van de iYiYiY geen high-end prestaties mag verwachten, daarentegen is de geluidskwaliteit absoluut niet slecht te noemen. Twee poortjes aan de achterzijde bieden in het laag voldoende ondersteuning. Dicht bij de muur geplaatst kunnen de bass-boost liefhebbers van een lekkere “diepe en vette” bas genieten. Wordt de iYiYi iets verder van de muur geplaatst, dan kan men de laagweergave in de juiste proporties plaatsen en valt er absoluut goed naar het setje te luisteren.


EDITORS' CHOICE