REVIEWRoksan

Opvallend uiterlijk

René van Es | 10 september 2009 | Roksan

De Roksan K2 speler heeft een opvallend uiterlijk. Deels is het front, naar wens in zilver of zwart, mat uitgevoerd, deels spiegelend, Achter het spiegeldeel heeft een groene display een plekje. Je kunt je afvragen of het handig is de bedieningstoetsen in het glimmende deel te plaatsen, vanwege de vingers, anderzijds levert Roksan een uitgebreide, universele en programmeerbare afstandbediening mee met een eigen verlichte display. De voorzijde van de speler is simpel, de meest elementaire toetsen, een helder rood verlichte K2 aanduiding en onder het front een netschakelaar. Jammer dat de K2 geen stand-by stand kent. Nu staat de display altijd aan, want cd spelers zet ik niet graag uit. Het geluid wordt alleen maar beter als het digitale deel stroom blijft krijgen. Aan de achterzijde de gebruikelijke entree voor de netspanning, zover mogelijk daarvan verwijderd cinchbussen voor links en rechts analoog uit. Verder digitale uitgangen in Toslink, SP/dif en opvallend genoeg een XLR uitgang. Degenen die de K2 als loopwerk gaan gebruiken zullen van die XLR bus plezier ondervinden. Een dergelijke uitgang is altijd superieur aan Toslink of SP/dif.

Roksan K2 CD speler

Specificaties zeggen zo weinig over een cd speler, ze meten haast allemaal geweldig. Een paar nuttige feiten zijn een uitgangspanning van 2,2 Volt bij 0 dB, een interne PCM1798 dac chip die signalen accepteert via upsampling tot 24 bit/192 kHz. De kast weegt een normale 9 kilo en meet 432 x 380 x 102 mm (inclusief de voetjes). Roksan claimt een jitter niveau kleiner dan 150 pico seconden, wat laag is voor een geïntegreerde speler. Na het openen van de kast is er nog wel iets meer te vertellen. Ten eerste kan zelfs een fabrikant als Roksan mij niet om de tuin leiden. Een PCM1798 converter met een clock die op 33.8688 Mhz werkt accepteert 44.1 kHz sampling rates. Daarna is er intern een oversampling van 8x. De claim van 192 kHz slaat dus wel op de maximale specificatie van de dac, maar zo staat hij niet ingesteld.

Roksan K2 CD speler

Bij deze dac worden Texas Instruments NE5534 opamps voorgeschreven voor de I/V conversie en daar doet Roksan van harte aan mee. Het gros van de onderdelen is via SMT gemonteerd. Elke IC is keurig gebufferd met een SMD condensator. De voeding is samengesteld met een ringkern transformator en diode circuits, geen gelijkrichterblokjes. In totaal zeven spanningregelaars zorgen dat elk deel van de schakeling onder de juiste spanning staat. Condensatoren zijn zonder merkaanduiding. De herkomst van het gebruikte loopwerk is niet te achterhalen, evenmin of het een dedicated cd loopwerk is of ook dvd’s zou kunnen lezen. De gehele opzet van de speler is netjes. De kast is vrij leeg en dat maakt e.e.a. overzichtelijk.


EDITORS' CHOICE