REVIEWLinn

Linn Radikal

Kilian Bakker | 05 november 2009 | Linn

Het Linn Radikal productpakket bestaat uit een hoogwaardige DC motor en een externe voeding die meteen als voeding voor de Urika fungeert. De ongewenste elektromagnetische invloeden van de traditionele AC synchroonmotor hadden de ontwikkeling van een interne Linn Phonotrap tot dusver ontmoedigd, aldus de fabrikant. Dankzij de toegenomen beschikbaarheid van werkelijk stille DC motoren en Linn`s recente ontwikkeling van nieuwe electronica (gedeeltelijk gebaseerd op het Linn DS klok-systeem) konden er twee vliegen in een klap worden geslagen: een nog rustigere aandrijving van het plateau en een interne, dual-mono Phonotrap met een extreem korte toonarmkabel.

Linn Radikal & Urika

De Radikal DC motor heeft edelmetaal borstels en Neodymium magneten. Linn voegt daar hun eigen loepzuiver gefreesde aluminium polie en een speciale behuizing aan toe. De dubbelwandige behuizing is vervaardigd uit Acetal en Poron cillinders en een aluminium bodemplaat wat respectievelijk mechanische demping en ontkoppeling biedt, plus extra rigiditeit. Het Radikal aandrijfsysteem heeft een `speed management` circuit wat bij iedere inschakeling een automatische calibratie uitvoert. Een optische sensor die zich op de positie van de oude snaargeleider bevindt, ziet eens per rotatie een zwarte viltmarkering langskomen die aan de binnenzijde van het buitenplateau is aangebracht. Linn fans die gesteld zijn op de ontspannen weergave die wordt verkregen met het niet corrigerende Lingo systeem kunnen wat dat betreft gerust zijn; slechts drieendertig-en-nog-wat maal per minuut wordt er een puls teruggestuurd naar de voeding, alwaar de voedingsspanning (na vergelijking van de feedback puls met een referentieklok puls) eventueel wordt gecorrigeerd. De DC Sondek blijft een Sondek, moeten de ontwerpers van de Radikal hebben gedacht. Met die feedback informatie kan er voor lange-termijn afwijkingen van de omloopsnelheid worden gecompenseerd (een inherent minpunt van klassieke DC aandrijfsystemen). Dat correctiesysteem heeft nog een aantal voordelen: het maakt het opbouwen en afregelen van een Sondek LP12 eenvoudiger en kan zelfs tot op zekere hoogte voor snaar- en motorsltijtage compenseren. Een echte bonus voor zeer actieve vinylisten want het regelmatig controleren van de snaar (iets wat veel Sondek eigenaren doen) is met de Radikal in feite niet meer nodig (om het jaar zal voldoen). Ook het continue laten draaien van het loopwerk is met de Radikal geheel onnodig en het wordt zelfs afgeraden door Linn; waarom de motor en het milieu belasten wanneer er geen LP wordt afgetast? De Radikal voeding is verkrijgbaar met het standaard Linn chassis (in zilver of zwart) of een uit massief aluminium gefreesde behuizing wat optisch aansluit bij een Linn Klimax systeem. De kostbare aluminium versie brengt geen auditieve verbetering met zich mee, aldus Linn.e

Linn Radikal & Urika

Bij het Urika versterkercircuit wat als twee gestapelde mono printplaten is uitgevoerd heeft men vooral geprobeerd om signaalverlies en stoorniveau`s tot een absoluut minimum terug te brengen. Signaalverlies wordt onder andere beperkt door een nieuwe, zeer korte T-Kable toonarmkabel (met Din-plug aan de toonarmzijde) die direct is verbonden met de twee printplaten. De korte en directe verbinding verbetert de signaal/ruisverhouding terwijl de uiterst flexibele kabel voor een vrijere vering zorgt. Een bijkomend voordeel is dat de tamelijk kritische verankering van de conventionele (lange) T-Kable met het Urika systeem kan worden overgeslagen, wat zorgt voor een snellere installatie. De uitgangen zijn dubbel uitgevoerd; als ongebalanceerde cinchbussen of als trafogekoppelde gebalanceerde XLR bussen. Dat de Urika is geoptimaliseerd voor gebruik met het Linn Akiva Moving Coil element zal niemand verbazen. Toch hoeft men deze fijngevoelige voorversterker niet uitsluitend in te zetten voor Linn MC`s. Het is ook compatibel met menig non-Linn aftaster waaronder verschillende low-output modellen van bijvoorbeeld Lyra, Ortofon, Dynavector, ZYX en Benz Micro (Lyra is overigens de fabrikant van het Linn Akiva MC element). Daarnaast is Linn`s nieuwe Phonotrap ook zeer geschikt voor klassieke groefspeurneuzen zoals de Linn Troika en de fameuze Supex SD lijn. Een nieuwe zilverkleurige aluminium Trampolin bodemplaat houdt de Urika op de juiste plaats (zo dicht mogelijk bij de toonarm zonder de vering in de weg te zitten). De herziene Trampolin heeft een ruimere kabeluitgang voor de interlinks en de XLR kabel waarmee de motor en de Urika met de Radikal voeding worden verbonden. De kabelpoorten van bestaande (of nieuwe) hardhouten consoles hoeven dus niet te worden gemodificeerd.

MERK

EDITORS' CHOICE