REVIEWDynaudio

Een echte Dynaudio

Marnix Bosman | 17 juli 2010 | Dynaudio

De DM2/7 is een eenvoudige tweeweg basreflex monitor die precies de benadering volgt die ik zo aantrekkelijk kan vinden in een monitor. Zonder frontdoek zie je meteen dat je met een Dynaudio van doen hebt. Dynaudio woofers zijn altijd heel herkenbaar aan het membraan met de typische grote stofkap met aan de rand een klein karteltje. Dynaudio is het enige merk dat dit zo doet. Het membraan van de 17cm (6,5 inch) woofer is een speciale Magnesium Silicaat Polymeer (MSP) die superstijf maar toch heel licht is voor het weergeven van snelle transiënten. Deze speciale constructie wordt ook in veel duurdere Dynaudio modellen gebruikt. Samen met de 28mm softdome tweeter is deze woofer gemonteerd in een zware MDF behuizing met een extra dikke baffle. De zijkanten van de baffle lopen schuin af om de invloeden van diffractie te voorkomen zodat een homogeen afstraalgedrag kan worden gerealiseerd. De behuizing is solide maar verder heel simpel en heeft weer die typische eenvoud zoals veel monitor dat hebben. Door de compacte afmetingen krijgen kastresonanties minder kans en luister je vooral naar de kwaliteiten van de weergevers.



De DM-serie is afgewerkt met fineer en is leverbaar in slechts twee kleuren. De aansluitbussen zijn simpel maar solide en bieden geen biwire mogelijkheid. Voor een luidspreker als dit vind ik dat echter geen enkel probleem. De basreflex poort zit aan de achterzijde ter hoogte van de tweeter en kan eventueel worden gedempt met een bijgeleverde schuim plug die je daarvoor in de poort moet duwen. In de basis ben ik nooit zo`n voorstander van zo`n handeling omdat je de hele werking van de basreflex poort beïnvloedt. Dynaudio levert deze pluggen er echter zelf bij en houdt daar bij het ontwerp ook rekening mee. Met deze wetenschap heb ik er minder problemen mee maar ik raad gebruikers toch aan om eerst vooral met de positionering van de luidspreker te experimenteren voordat je met de schuim plug aan de slag gaat.



Weergave

De DM2/7 is absoluut geen moeilijke luidspreker want zo koud uit de doos klinkt hij al als een klok. De weergave is makkelijk en soepel en er wordt zonder enige moeite een breed en diep geluidsbeeld neergezet. Tijdens mijn luisterexperimenten heb ik verschillende opstellingen geprobeerd waarbij de luidsprekers wel en niet naar binnen werden gedraaid. Tussen al die verschillende opstellingen hoor je wel wat verschillen maar de basis blijft altijd hetzelfde. Het geluidsbeeld is mooi los met ruimte en lucht en komt ook makkelijk los van de luidsprekers en dat is een aantrekkelijke eigenschap.
Deze luidspreker heeft een prettige klankbalans die in het laag ver doorloopt. Ik gebruik al jaren een subwoofer maar ben van mening dat deze ook alleen het echte sublaag voor zijn rekening moet nemen. Het laag van de DM2/7 is zo compleet en diep dat mijn REL sub zich ook alleen met het echte sublaag moet bezighouden. Het weergeven van laag is voor deze Dynaudio`s geen enkele moeite. Het laag is niet superdroog maar wel gecontroleerd en in balans en dus zeker niet geforceerd zoals je bij andere kleine monitors vaak nog wel hoort.

De gebruikte versterkers houden de DM2/7 zonder enige moeite in de hand. De DM2/7 stelt geen bijzonder zware eisen aan de versterker en met 40/50 Watt kan hij al prima uit de voeten. Dat maakt de DM2/7 bijvoorbeeld een uitstekende partner voor de talloze mini en midisetjes die de audiowereld rijk is. En ook in een 5.1 systeem zie ik de DM2/7 wel zitten. De DM2/7 is makkelijk maar hij laat nog steeds alle nuances horen dus een kwalitatief goede bron is en blijft belangrijk. Dit is een goedkopere Dynaudio maar oneffenheden bij de bron laat hij nog steeds haarfijn horen.

Dynaudio`s worden vaak geroemd om hun neutrale weergave en ook dat heeft de DM2/7 in zich. Of je nu liefhebber bent van klassiek, dance, jazz of mainstream pop. Het maakt de DM2/7 niet uit waar je van houdt, hij geeft alle stijlen met evenveel gemak weer. Dus ook voor het beluisteren van die subtiele handelingen die Miles Davis altijd in zijn spel wist te leggen, ben je bij de DM2/7 aan het juiste adres. Alle fraaie muzikale bewegingen op de klassieker `Somethin` Else` samen met Cannonball Adderley komen haarfijn naar voren. Of de altijd spannende zwevingen in de Hammond klanken van Jimmy Smith. De DM2/7 volgt soepel de dynamische overgangen van de blazerssectie naar het warme Hammond orgel. Ook bij Maceo Parker, waar zijn saxofoon en de trombone van Fred Wesley altijd voorop staan, worden de dynamische veranderingen eenvoudig gevolgd. De DM2/7 maakt dat niets uit.

MERK

EDITORS' CHOICE