REVIEWMarantz

Opstellen, aansluiten en instellen

René Smit | 01 februari 2012 | Marantz

Met zijn bescheiden afmetingen vindt de Melody M-ER803 gemakkelijk een plaatsje op mijn tv-meubel. De vormgeving en afwerking zijn, zoals beschreven, van een hoog niveau waardoor een plekje in het zicht totaal geen problemen geeft. Het aansluiten van de M-ER803 is werkelijk een fluitje van een cent. De stevige luidsprekerklemmen accepteren banaanstekkers, naast blanke draad en spades. Probleemloos wordt contact gemaakt met een set Audiovector S3 Avantgarde Arreté luidsprekers met behulp van vM SC3R luidsprekerkabels. De speakers staan qua prijs totaal niet in verhouding tot de Blu-ray receiver maar de praktijk zal uitwijzen dat dit geen enkel probleem vormt. Om het beeldsignaal naar een Panasonic TH42PV45 plasmascherm te transporteren wordt een Inakustik HDMI kabel gebruikt.

Om de BD-Live functie te kunnen gebruiken is een verbinding met internet noodzakelijk. De receiver beschikt hiervoor over een Ethernet aansluiting. Met een Cat5 UTP kabel wordt de M-ER803 aan de router van mijn netwerk gekoppeld. Het standaard meegeleverde, niet geaarde, netsnoer wordt ingeprikt op een Inakustik AC1502-6 verdeeldoos, rechtstreeks vanuit de meterkast gevoed wordt met “schone” stroom. Meer kabels zijn niet nodig om met de M-ER803 aan de slag te gaan. Jammer genoeg ontbreekt een digitale ingang om bijvoorbeeld een tv-decoder op aan te sluiten. Nu kun je die alleen analoog aansluiten wat ongetwijfeld een mindere geluidsweergave tot gevolg heeft. Gezien het prijsniveau van dit apparaat toch een beetje een misser.

Nadat alle kabels aangesloten zijn kan begonnen worden met het instellen van de diverse parameters. Marantz heeft de menustructuur simpel gehouden waardoor ik zonder de meegeleverde handleiding in staat ben de juiste instellingen te maken. Enig minpuntje wat ik kon ontdekken was het ontbreken van de mogelijkheid om het geluid over zowel de HDMI als ook de luidsprekeruitgangen te laten lopen. Nu alle aansluitingen en instellingen gedaan zijn kan het kijken en luisteren een aanvang nemen.

Beeld en geluidskwaliteit

Recent ontving ik van Universal Pictures Benelux de Blu-Ray uitgave van de beroemde Jurassic Park Trilogy. Een mooie vuurdoop voor de Marantz M-ER803 lijkt me. Al bij het intro van het eerste deel van de trilogie weet de “kleine” receiver te overtuigen. Volkomen onverwacht wordt een verbluffend goed laagfundament neergezet. De receiver lijkt zich niets aan te trekken van de high-end speakers die aangestuurd moeten worden. De muziek klinkt spannend, dreigend en onheilspellend. Ik vergeet dat ik een apparaat aan het beoordelen ben, voor ik het weet ben ik een half uur verder en zit ik volledig in het verhaal. Natuurlijk ontbreken de surroundkanalen maar echt missen doe ik ze niet. Weliswaar beschikt het apparaat over een “Virtual Surround” mode die een pseudo surround effect zou moeten creëren. Binnen mijn setup is het effect echter minimaal. De muziek lijkt wat minder impact te hebben en het hele geluidsbeeld wordt wat diffuser. De spraak komt daarmee minder naar voren en klinkt zachter. Normale stereoweergave geniet in mijn geval duidelijk de voorkeur.

In de scene waarin de computertechneut met de gestolen embryo’s in de tropische storm op weg is naar de haven, laat de Melody horen ook met details overweg te kunnen. De stromende regen klinkt kristalhelder en bijzonder realistisch, ook omgezet naar stereo biedt het DTS HD Master Audio geluid duidelijk meerwaarde. Niet alleen het geluid is overtuigend, de geboden beeldkwaliteit laat eveneens niets te wensen over. Het beeld is ragscherp met een grote hoeveelheid details. Opvallend is dat de special effects na al die jaren nog steeds overeind blijven. Vaak zie je bij wat oudere films dat de scènes met CGI beelden door de mand vallen. Steven Spielberg en consorten liepen echter blijkbaar voorop.

 

MERK

EDITORS' CHOICE