ARTIKEL


Dr. Longbeard & Marja | 16 november 2003

De sensatie van de VSAC 2001, Josh Stippich was in twee kamers vertegenwoordigd met zijn gloednieuwe bedrijf Electron Luv. De ene kamer was die van mede organisator Terry Cain van Cain&Cain. Hij draaide met de Cain Big Ben hoornsystemen waarin een full-range Fostex  luidspreker gezelschap heeft gekregen van een super-tweeter. De versterking werd verzorgt door een drietal Electron Luv versterkers. Deze ware kunstwerken op zowel visueel als geluidsgebied hadden van Terry Cain ieder een eigen voetstuk gekregen van het zelfde hout als waarvan de luidsprekers zijn vervaardigd. Naast een homage aan de ongekroonde koning van de buizenbeweging Dr. Harvey “gizmo” Rosenberg viel ook het medium op dat als geluidsbron werd gebruikt. Hier geen CD of SACD speler, maar een PC. Op VSAC is geschiedenis geschreven. Want waar zie je een samengaan van jaren-dertig buizentechniek, hoornontwerpen en PCs? De VRS Audio Server stelt de gebuiker in staat heel simpel playlists samen te stellen vanaf de grote harde schijf. De zwaar aangepaste geluidskaart levert een kwaliteit waar menige CD en SACD speler jaloers op kan zijn, en dat geheel zonder jitter verschijnselen. Dit medium is de toekomst, let maar op.

VSAC

De tweede kamer waar Electron Luv zich presenteert is de meest bijzondere, lees spectaculaire, uitstalling. Josh Stippich en zijn vader hebben zich helemaal laten gaan. De beide eindversterkers maken gebruik van fraai blauw oplichtende kwikdamp gelijkrichters, TL75 stuurbuizen en geloof het of niet gigantische Russische GM 100 zendbuizen als eindbuizen.

VSAC

Jim de Kort heeft in Nederland ook al eens een project rond deze enorme – 60 cm – buis opgezet. Een waarschuwingsbordje staat er niet voor niets; er staat 1900 Volt op het geheel en de buis geeft genoeg licht om er een boek bij te lezen. Het eindresultaat is een keurige 15 Watt per kanaal. De stroomvoorziening in de hotelkamer kan echter het vermogen niet leveren dat de versterkers nodig hebben. Daarom is slechts een kanaal gevoed uit de kamer en het andere kanaal vanuit de naastgelegen kamer die op een andere groep zit. Als luidsprekers heeft Electron Luv twee enorme stalen hoorns gebouwd.

VSAC

Als bas driver dient een Scanspeak woofer die gekoppeld is aan een lange transmissielijn die in de hoorn uitmondt. Daarna neemt een dikke Fostex het over tot 400 Herz, een heel mooie JBL 2440 tot 2000 Herz en een ESG  bandtweeter doet de rest. Het geheel zorgt ervoor dat alle bezoekers van de kamer met een enorme glimlach rondlopen.

Andere bijzondere luidsprekers waren de luidsprekers die een Furuyama vlakke FAL luidspreker gebuiken in combinatie met een band tweeter. De vlakke Furuyamas hebben een ruim frequentiebereik van 40 tot 10.000 Herz en de bijzondere tweeter sluit hier mooi op aan. Helaas werd er de verkeerde muziek gepresenteerd, maar deze luidsprekers zullen vast  in meerdere ontwerpen gaan opduiken.

Dat er ook Ecologische systemen bestaan, was nieuw voor ons. Maar een van de kamers bevatte een opstelling waar de luidsprekers waren vervaardigd van bamboe.

VSAC
Niet zoals te verwachten een dikke bamboe steel die een stel luidpsrekers herbergt, nee, de kast is ‘gewoon’ rechthoekig, en de bamboe is vlak gemaakt. Ook zijn er bijpassende voor- en eindversterkers die van binnen recyclebaar materiaal bevatten en van buiten weer van bamboe zijn gemaakt. Het geheel klonk veelbelovend.

EDITORS' CHOICE