ARTIKEL

Nog weer andere halfgeleiders

Hifi in onderdelen; transistoren en andere halfgelIn het bovenstaande heb ik in het kort iets willen uitleggen over de halfgeleiders die we grotendeels in hifi-apparatuur kunnen tegenkomen, maar er is natuurlijk nog veel meer. In lichtdimmers en boormachines met zoīn traploos regelbaar toerental zitten triacīs en in de infrarood- en lichttechniek zitten weer heel andere halfgeleiders, namelijk LEDīs oftewel Light Emitting Diodes.

Inmiddels is de techniek van deze LEDīs zo ver gevorderd dat we onze autoīs van achterlichten met LEDīs kunnen voorzien en dat er in de nieuwste verkeerslichten ook van deze LEDīs als lichtbronnen zitten. Prima, want deze LEDīs zijn zeer efficiënte lichtbronnen, met andere woorden, ze ontwikkelen maar heel weinig warmte, en ze zijn veel robuuster dan gloeilampen, ofwel, ze gaan niet vlug kapot onder invloed van trillingen. Allemaal gunstige ontwikkelingen in de halfgeleidertechniek die we in ons dagelijks leven tegenkomen.

Natuurlijk worden voor hifi toepassingen ook regelmatig nieuwe halfgeleiders ontwikkeld, met steeds betere eigenschappen, waardoor de apparatuur betrouwbaarder wordt, beter gaat klinken, versterkers meer vermogen kunnen leveren, maar ook waardoor apparatuur kleiner kan worden en meer functionaliteit in een apparaat gestopt kan worden.

Halfgeleiders; we kunnen inmiddels niet meer zonder.

EDITORS' CHOICE