ARTIKEL

(soms) niet in Nederland


René van Es | 03 november 2005

Nieuw voor mij, ik ken het alleen uit tijdschriften, is Kelinac Electroacoustique en Neodio. Luidsprekers en versterkers. De units doen mij sterk denken aan Focal, maar ik weet niet of Focal nog wel levert aan OEM. Het klinkt via een Teac loopwerk en Alchemist dac in ieder geval erg goed. Met een afbeelding die klopt en niet te groot of te klein is. In de gaten houden die twee merken. Niet goedkoop want versterker en luidsprekers kosten samen 9500 euro. Maar ze lijken het waard te zijn.

Parijs 2005 (c) Xingo

Parijs 2005 (c) Xingo

Phonomi staat met een statische display. De onlangs door ons geteste Leben versterker is een beurs aanbieding. Van 2590 euro voor 1590. Kijk door het goudkleurige ouderwetse uiterlijk heen en u treft een snoepje aan. Meer buizen bij Phonomi van Antique Audio en accessoires als Duene Criatura buizendempers. Phonomi ziet er serieus uit als het om buizen gaat.

Parijs 2005 (c) Xingo

Echt Frans is Apertura. Kasten voor luidsprekers die gebogen vormen hebben. Ze spelen op Sim Audio dat dit keer gepresenteerd word in een zilverkleurig jasje. Het rek staat vol met de mooiste hifi apparatuur en ervoor staan Isotek netfilters. Men speelt echter met een Apertura versterker en vanaf de eerste noot is het mooi. Een los beeld, heel goede afbakening van de stem en expressief. Een merk dat in Frankrijk als jaren op de markt is en hier geen voet aan de grond krijgt. Ach, wie weet probeert men dat niet eens.

Parijs 2005 (c) Xingo

De presentatie van Davis is een stuk minder indrukwekkend. Noch ik, noch mijn vrouw voelen de neiging daar te blijven. Versterkers van Plinius, daar zal het niet aan liggen. Misschien is het wel dom van Davis om kasten naast elkaar te zetten, iets dan vrijwel niemand op de beurs verder doet. Het uiterlijk, met de knalgele conus is herkenbaar. Davis is in Nederland gewoon te koop.

Parijs 2005 (c) Xingo

Dan een klapper van de eerste orde. Plinius zelf die speelt via Jean Marie Reynaud Concorde Signature. Een prototype zoals een kaartje aangeeft.

Parijs 2005 (c) Xingo

De JMR is een grote luidspreker en ontvangt van een stapel Plinius apparatuur het signaal. Kort en krachtig, dit systeem leeft. Het is spetterend snel, heeft een enorme rust, heeft gemak, heeft fundament, is heel dynamisch, levert veel detail en maakt zonder meer muziek. Plinius stijgt deze beurs met stip in mijn achting. Net als JMR dat doet en deed. Het feit dat de chairman van Plinius (Peter Thomson) ook nog eens sympathiek is werkt daar aan mee. En dan te bedenken dat dit nog niet eens de combinatie met Plinius is die het meest zal verbazen.

Parijs 2005 (c) Xingo

Parijs 2005 (c) Xingo

Bij FM Audio verwacht ik een boel, maar krijg het niet. Immense piramides moeten overtuigen, tri-amped aangestuurd vanuit eigen versterkers. Ze klinken in onze oren schel en hard. De ruimte staat vol met versterkers die FM Audio heeft gemaakt. Misschien hadden ze iets minder types moeten maken en meer letten op het geluid. Of de ruimte is debet aan het geheel. Hoe dan ook, van dit prestigieuze Zwitserse merk had ik veel meer verwacht. Dat het glimt, netjes gebouwd is en netjes opgepoetst is, is niet genoeg om lang bij te blijven stilstaan.

Parijs 2005 (c) Xingo

Parijs 2005 (c) Xingo

Real Cable vertegenwoordigt in Frankrijk Vifa. Een fabriek die ineens uit het keurslijf van luidspreker units is gebroken en zowel complete luidsprekers als elektronica levert. Het ziet er gelikt uit, maar is zo nieuw dat er nauwelijks een folder vanaf kan. Het doet uiterlijk wat denken aan Vincent apparatuur en ik wed om een goede fles whisky dat China het land van herkomst is. D-S-T, het moeder bedrijf, had al banden in China. En die zullen best verder aangetrokken zijn nadat D-S-T verkocht is aan een Amerikaans bedrijf. Real Cable zelf is groot in Frankrijk en levert elke kabel die u wenst. Niet in Nederland voor zover ik weet.

Parijs 2005 (c) Xingo

Parijs 2005 (c) Xingo

Dr. Tube en Jean-Luc B. klinkt als “een beetje vreemd”. En dat is het ook. De ruimte is aangekleed met kaarsen, kleedjes, troepjes, herfstspullen en kralen. Daartussen hoorluidsprekers en de meest esoterische verzameling buizenapparatuur die ik ooit zag. Handgemaakt met buistypes die ik niet kende.

Parijs 2005 (c) Xingo

Wat mij opvalt is natuurlijk een Garrard 301, waar in de console een phono versterker met buizen een plekje heeft en een paar Sowther trafo’s voor het Benz MC element. Net zo gek is een Cd-speler, helemaal open, die gelijk een lijnversterker vormt. De hoorns, type Kelihorn maken wonderlijk mooi geluid. Heel direct zoals ik gewend ben van een hoorn. Alles is groot. De console van de Garrard 60 cm doorsnede. De hoofdversterkers doet me denken aan Starship Enterprise.

Parijs 2005 (c) Xingo

De hoorns zijn breed als een bodybuilder. Duur is het ook, de voorversterker/Cd-speler is 4490 euro, de eindversterker 12170 euro. Maar levert wel twee maal 130 watt aan 8 Ohm. We keken onze ogen uit bij deze fabrikant. Het waren bovendien zeer aardige mensen. Zoekt u iets speciaals? Ga naar ze op zoek. Koop maar niet de Garrard 301, daar hangt mijn “kwijl”aan.

EDITORS' CHOICE