ARTIKEL

Henry van der Burgh


Gastauteur | 21 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

Naam: Henry van der Burgh (35)
Beroep: Administratief medewerker


Henry van der Burgh: ”Als een muzikant rechts staat in de zaal moet ik dat terug kunnen horen.”

Wat hebt u allemaal voor moois staan?

”Ik heb een cd-speler van het merk One Audia. De versterker (Flight One) is ook van One Audia. Mijn monitorluidsprekers zijn van Aotic Energy (type AE1 Reference). Daarnaast heb ik een netfilter van het merk PS Audia (PS Audia upc 200). Dit is om de stroom schoner te maken, waardoor de kwaliteit van het geluid beter wordt. De stroomkabels zijn ook van PS Audia. De luidsprekerkabel is van Straight wire (crescendo). De Interlink, de verbinding tussen de versterker en de cd-speler, houdt de stroomstoringen van buiten tegen.”

Wat is uw grootste trots?
”Eigenlijk de hele set bij elkaar. Het gaat in de eerste plaats natuurlijk om het geluid maar het moet er ook mooi uitzien. Mijn set is relatief goedkoop maar er komt toch een supergoed geluid uit. Ik hoor vaak van andere liefhebbers met duurdere installaties dat de mijne niet voor die van hen onderdoet, terwijl ik er veel minder geld aan uitgegeven heb. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen.”

Wat zou uw set compleet maken?
”In principe ben ik zeer tevreden. Toch zou ik graag nog een platenspeler willen hebben. Deze wil ik graag nog aanschaffen maar dit zal niet op korte termijn gebeuren.”

Waar komt deze passie vandaan?
”Muziek is voor mij een heel goed middel om tot rust te komen. Ik heb de passie voor muziek altijd al gehad maar ik heb pas sinds een aantal jaren een duurdere installatie. Ik was ooit bij een vriend van me en hij had een vrij dure installatie staan. Toen hoorde ik pas hoe groot het verschil eigenlijk was tussen een normale en een duurdere set. Daarna ben ik mijn eigen installatie gaan aanschaffen.”

Waar let u op?
”Ten eerste moeten nieuwe aankopen uiteraard een verbetering zijn. Ook moet een installatie er mooi uitzien. Het oog wil natuurlijk ook wat.”

Wanneer is geluid perfect?
”Geluid moet natuurgetrouw zijn. Het moet een bepaalde rust hebben. Ook moet het echt klinken. De plaatsing is ook erg belangrijk. Als een muzikant in de zaal rechts staat, moet je dat ook terug kunnen horen. Bij een goede installatie kan dit. Je kunt horen waar iemand staat en de instrumenten perfect van elkaar onderscheiden.”

Wat laat u ervoor?
”In principe laat ik er niet echt iets voor. Misschien dat ik wat minder op vakantie ga.”

Kost dat moois nou?
”Mijn installatie heeft tussen de € 20.000,- en de € 21.000,- gekost.”

De muziekminnende fotograaf

Ook Goffe Struiksma, de fotograaf van dit artikel, is een zelfbenoemde audiofiel. Waarom? ”Omdat een goed geluid als een massage voor de trommelvliezen is. Er zou een hoop minder geweld zijn in de wereld als iedereen audiofiel was. Dan was de enige vraag die de mensheid nog bezig zou houden: ’Hoe krijg ik beter geluid?’” Goffe is de trotse eigenaar van onder andere een Audio Research buizenversterker, Avalon speakers en MIT kabels. ”Die kabels van MIT zijn gewoon van koper maar er zit een kast tussen die de fouten van de kabels herstelt.
En ik heb een gouden stop in de stoppenkast voor schonere stroom.”
Prijskaartje van al dat moois? ”Tussen de 40.000 en 50.000 euro.”

Het definitieve bewijs dat wij onze fotografen te veel betalen…


EDITORS' CHOICE