HI-VISITKharma

Luisteren

Ik was natuurlijk niet alleen naar München gereisd om te babbelen, er moest ook geluisterd worden natuurlijk. In de ruimte van Kharma stond een set Exquisite Midi Grand luidsprekers opgesteld met de nieuwe Omega-F driver erin, aangestuurd door de eigen MP1000 eindversterkers en P1000 voor versterker, en een cd-drive, upsampler en d/a-converter uit de Vivaldi-lijn van dCS. Zoals gezegd was de ruimte flink aangepakt en dat betaalde zich ‘großartig’ uit.

Dit was - en nu moet ik een beetje oppassen - één van de weinige sets die ik tijdens deze High End beluisterde die erin slaagde om naast een mooie tonale weergave ook een beeld neer te zetten dat klopte. De ‘bubble’ van geluid die hier werd geprojecteerd was eenvoudigweg verbluffend. Het geluid stond los voor me, bijna tastbaar, alles mooi op het juiste formaat, en de afgebeelde ruimte strekte zich niet alleen ver naar de zijkanten en naar achteren uit, maar er was ook de nodige ‘hoogte’ te horen. Een opname die zich daar heel mooi voor leent is de openingstrack van Caverna Magica van Andreas Vollenweider.

Eerst hoor je twee mensen (een man en een vrouw stel ik me zo voor) die keuvelend in een onbekende taal over een grindpad wandelen. Dan ontdekken ze een grote grot (die magisch is, daar bestaat geen twijfel over…) waar ze binnenstappen. Op dat moment verandert het geluid en hoor je heel duidelijk de afmeting van de ruimte om je heen. De plok-geluidjes van vallende waterdruppels horen echt aanwijsbaar in de ruimte te staan, maar nu hoorde ik ze zowat om me heen.

Heel knap om dat onder ‘beurs-omstandigheden’ voor elkaar te krijgen. Ook met andere muziek liet het systeem een enorme autoriteit en losheid horen, met veel natuurlijke klankkleuren, en enorme ruimtelijkheid en ondanks het redelijk hoge volume dat soms werd gehaald geen spoor van vervorming. Hoewel het niet aan mij was om te bepalen vond ik dit toch dé kandidaat voor de ‘Best Sound Of Show’ award.

Cutting Edge
Kharma bevestigt wat mij betreft opnieuw haar zéér vooraanstaande positie in de wereld van de high end luidsprekerbouw. Het spreekwoord luidt dat een profeet in eigen land niet geëerd wordt, en daar heeft Kharma nog steeds een beetje last van. Het is trouwens niet de eerste keer dat ik dit schrijf, maar ik herhaal het graag nog eens. Dit is een ‘cutting-edge’ bedrijf dat schouder aan schouder kan staan met met de grootste internationale luidsprekerfabrikanten en dat award na award in de wacht sleept in de wereldpers. En daar mogen we verdraaid trots op zijn. Ik ben dat in elk geval wel…

MERK

EDITORS' CHOICE