ARTIKELHegel

Grote Versterker Vergelijk


Werner Ero | 08 februari 2016 | Fotografie Werner Ero | Hegel

Ook al is Hegel inmiddels ook bekend om zijn meer dan goed presterende DAC’s, het merk heeft toch vooral naam en faam opgebouwd door zijn bijzonder goed presterende versterkers. Wanneer tijdens ons bezoek blijkt dat we als afsluiting een groot versterkervergelijk gaan krijgen, wat alle Hegel modellen omvat, ben ik meteen één en al oor. Niet alleen is dit een unieke buitenkans die zich maar zelden voordoet, ook is het super interessant om de werkelijke kwaliteiten en samenhang in het Hegel programma te ontdekken.

Om alle verschillen maximaal voor het voetlicht te brengen, staat een paar bijzonder geschikte Magico S5 (€ 48.000,- per paar) luidsprekers met Nordost bekabeling opgesteld. Meteen al bij het zien van zulke kwalitatief hoogwaardige weergevers stijgt het aanzien en mijn vertrouwen in deze onderneming met sprongen. Zeker als je als fabrikant het eigen vertrouwen hebt om zelfs met een instap geïntegreerde versterker als de Hegel H80 (€ 1.595,-), zulke energieverslindende giganten aan te sturen. Ondanks de inzet van deze topweergevers moet mij wel van het hart, dat ik in eerste instantie toch wel de nodige bedenkingen bij de opstelling aan het einde van de kantoorruimte heb. Dit gedeelte staat namelijk vol met (lege?) dozen, tafels en andere spullen, waarbij de luidsprekers onderling maar zo’n 1,5 meter ruimte hebben! Wel is de afstand van de achterwand zeker 3 meter en staan de weergevers ook mooi vrij van de zijwanden opgesteld.

Gastheer Anders Ertzeid maakt als bron gebruik van een Apple MacBook Pro laptop aangesloten op een Hegel HD25 DAC (€ 1.995,-). Wanneer we als eerste van start gaan met de H80 geïntegreerde versterker vervallen niet alleen mijn bedenkingen over de opstelling, maar ben ik aangenaam verrast over het bereikte totaalniveau. Natuurlijk verwacht ik dat mijn gastheer weet wat hij doet, maar toch had ik dit niet verwacht. Het eerste wat ik hoor is namelijk een opvallend evenwichtige en uitgebalanceerde klank. Een presentatie zonder vervelende artefacten en een punch waarvan je niet verwacht dat zo’n kleine en voordelige versterker met slechts 75 Watt per kanaal, dit op zo’n grote Magico S5 kan overbrengen! Als ik wat langer luister, valt op dit hoog oplossende systeem wel een beetje waar te nemen dat de H80 niet het laatste woord qua focus en transparantie is. Maar als ik kijk naar de vraagprijs en de vele dingen die deze versterker wel al heel goed doet, is het absoluut een enorm knappe prestatie!

Meteen daarna is het de beurt aan de 2 cm hogere en 7 cm diepere H160. Meteen al bij de eerste tonen is hoorbaar dat deze € 2.995,- kostende versterker ten opzichte van zijn kleine broer beduidend meer definitie heeft, beter dynamische contrasten kan verwerken en door zijn grotere voeding en vermogen, met meer gemak en controle dieper laag kan weergeven. Minstens zo opvallend is de nog verdere afname van zaken als hardheid en het bekende transistorkarakter en de bezieling waarmee deze versterker zijn werk verricht. Volgende stap in het Hegel programma is de overbekende H300 (€ 4.595,-). Dit bijzonder krachtige model is met 250 Watt per kanaal aan 8 Ohm en zelfs 430 Watt per kanaal aan 4 Ohm een echte powerhouse. Gelukkig blijkt tijdens het luisteren dat hierbij zoals vaak voorkomt, niet meteen alle verfijning en nuances overboord zijn gegooid en het zo natuurlijk en evenwichtig klinkende Hegel-karakter helemaal aanwezig blijft. Wat verbeterd is ten opzichte van de ook al fraaie H160, is nog meer achteloos overgebrachte kracht en overtuiging, nog meer natuurlijk oplossend vermogen, een groter ruimtebeeld en vooral een duidelijkere impressie van de eigen identiteit van de muzikanten.

Laatste beslissende stap in dit grote vergelijk is het optreden van de gloednieuwe H360 (€ 4.995,-) Hoewel het uitgangsvermogen niets verschilt met voorganger H300, is het apparaat visueel en vooral onderhuids bijna volledig anders opgebouwd. Zo is door een verdere evolutie van de SoundEngine zonder toegenomen tegenkoppeling, de dempingsfactor van 1.000 voor de andere Hegel modellen, nu gestegen naar een imposante 4.000! Terwijl dit soort waarden bij veel andere merken (mede door de hoge tegenkoppeling) al snel zouden leiden tot een wat doods en verstikkend aandoende weergave, is daar bij de H360 totaal niets van te merken. Integendeel zelfs want de weergave is zelfs zo goed, dat menig fabrikant van dubbel zo duur geprijsde versterkers, onrustig op zijn stoel zal gaan schuiven. De H360 is dus van een compleet andere klasse en veel beter dan alles wat Hegel hiervoor heeft ontworpen. Omgezet in gehoormatige resultaten is er niet alleen nog meer informatie waarneembaar, maar wordt dit ook op een volstrekt natuurlijke wijze gepresenteerd. Ook is er nu voor de eerste keer een echt groots en goed gelaagd 3D panorama hoorbaar en komt de weergave nog meer los van  de weergevers. Wat buiten importeur GP Acoustics op dat moment niemand van de andere aanwezigen weet, is dat ik deze gigant al net voor mijn bezoek thuis ter test heb gekregen en u dus in de volgende Music Emotion een uitgebreide test kunt verwachten! 

Afsluitend
Naast dit indrukwekkende versterkervergelijk hebben we als laatste ronde ook nog de HD25 DAC met de nieuwe top DAC HD30 (€ 4.595,-) vergeleken en hebben we ook nog gesnuffeld aan de Hegel voor- en eindcombinaties. In beide gevallen trad hierbij eigenlijk hetzelfde beeld op als bij het uitgebreide geïntegreerde versterkervergelijk. Oftewel duurder is bij Hegel daadwerkelijk beter en de weergave wordt alsmaar vanzelfsprekender en meer natuurlijk.

Met dit vergelijk is ons fabrieksbezoek aan deze kleine en bescheiden fabrikant met een hele grote toekomst in het vooruitzicht, ten einde gekomen. Wat hebben we genoten van de Noorse cultuur, de schitterende natuur, de aardige en gastvrije mensen, de support van importeur GP Acoustics en zeker niet als laatste, de indrukwekkend goede weergave van ALLE Hegel producten!

Importeur: GP Acoustics GmbH
e-mail: sales@gpaeu.com
www.kef.com

MERK

EDITORS' CHOICE