ARTIKEL

Productie op referentieniveau

In Maidstone worden nog steeds luidsprekers gemaakt. Bijzondere luidsprekers. Want alleen de Reference serie en de Muon en Blade worden hier nog grotendeels handmatig gebouwd. Tijdens ons bezoek wordt er hard gewerkt aan de productie van de Blade. En daar is alle reden toe: de Blade is in de paar maanden dat hij op de markt is een waar verkoopsucces gebleken. De vraag naar de Blade overstijgt de productiecapaciteit - 12 luidsprekers per week - in ruime mate.

In werkstations worden de Blade’s per stuk door één man gemaakt. De kasten worden door een extern bedrijf gemaakt, wat een bijzonder kostbaar en lastig proces schijnt te zijn. De kast van de Blade bestaat namelijk uit drie delen, twee zijwanden en een achterwand die in de bovenkant doorloopt. Deze drie delen worden met elkaar verlijmd, maar het lastige is dat er op exact gespecificeerde posities schotten in de kast aangebracht moeten worden. Die schotten moeten ook nog eens met alledrie de delen verlijmd worden. Ook het aanbrengen van de laklaag is geen sinecure. KEF legt de lat voor het spuitwerk namelijk erg hoog: de concertvleugels van Yamaha zijn de benchmark. Het mag duidelijk zijn dat de Blade’s alleen in absoluut perfecte staat de fabriek verlaten.

We krijgen een uniek kijkje in de productie en mogen de kasten, de filters en de units uitgebreid bekijken, fotograferen en betasten.

Als we naar buiten lopen staat exact 50 jaar na dato, en precies op de plek van de oude Nissenhut, een vrachtauto de ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan geďntroduceerde Blade’s te laden. De cirkel is rond.

EDITORS' CHOICE