REVIEWPro-Ject

Het opstellen


René van Es | 18 juni 2001 | Pro-Ject

Het opstellen

Wie net als ik uit het analoge tijdperk komt en vroeger veel met platenspelers heeft gedaan, kan ervoor kiezen zelf de speler te monteren en het element te plaatsen. Wie dat niet durft of wil kan uiteraard de dealer inschakelen en veelal, als u de speler tegelijk met een element koopt, geschiedt dat kosteloos. De totale set-up is erg makkelijk en recht-toe-recht-aan. De spikes aan de basisplaat vastschroeven, dan de transport schroeven verwijderen waardoor het subchassis verend wordt, plateau erop en de motor vastschroeven met een centrale schroef. Afhankelijk van het toegepaste element wordt een contragewicht gekozen en kan de arm worden ingesteld in hoogte, fouthoek, azimut, naaldkracht en dwarsdrukcompensatie. De uitsluitend in het Engels bijgeleverde handleiding is redelijk duidelijk en alleen het opstellen van de beugel voor de dwarsdrukcompensatie gaf aanleiding tot meerdere malen herlezen voor het duidelijk werd. Het element laat zich zeer eenvoudig monteren en de open headshell geeft alle ruimte om de draden goed aan te sluiten. In geen geval mag zelf aan de instelling van de toonarmlagering worden gerommeld. Dat kan alleen door de importeur of de dealer worden gedaan, mits die over voldoende apparatuur beschikt.

Motor van Pro-ject PerspectiveDe motor is trouwens een verhaal apart. Pro-ject heeft ervoor gekozen de motor op het chassis te monteren en middels een zware rubber snaar het plateau aan de buitenzijde aan te drijven. Wie van toerental wil wisselen is verplicht de motor voor 33,33 toeren te verwijderen en de motor voor 45 toeten te plaatsen. Extra leverbaar is een 78 toeren motor. Om de snaar niet vies te maken zijn katoenen handschoenen bijgeleverd (die handschoenen schelen ook een hoop vingers op het heldere acryl). De voeding van de motor is geregeld via een simpele AC-netvoeding van 16 volt. Het gebruik is ca. 2 watt. In de praktijk is het lastig om even van toerental te wisselen. Handschoenen aan, snaar eraf, motor eraf, motor erop, snaar erop en handschoenen uit. Pro-ject claimt hiermede de optimale motor voor een toerental te kunnen leveren, maar of ze dat is gelukt weet ik niet. Lastig is het wel. Maar ach, wij audiofielen …….

De specificaties

Summier de specificaties van de speler, tenslotte zijn die niet zo heel interessant, het eindresultaat telt. Er is niet zelf gemeten, de opgaven zijn van Pro-ject zelf.

  • Snelheden standaard 33,33 en 45 toeren, als optie leverbaar is een 78 toeren motor
  • Snelheid variatie >+/- 0,9 %
  • Wow en flutter >+/- 0,15 %
  • Instelbare en bruikbare naaldkracht 10– 35 mN (of 1-3,5 gram in oud Nederlands)
  • Overhang 18 mm
  • Toonarmlengte 241 mm
  • Afmetingen 462 x 160 x 365 mm met gesloten stofkap en 465 mm hoog met open stofkap
  • Totaal gewicht 9,4 kg en plateau gewicht 2,6 kg

EDITORS' CHOICE