REVIEWNaim Audio

Streaming en ingangen

Nu dat steeds meer audioapparaten met één of ander vorm van streaming komen, wordt de vraag stilaan: wat is een goede dan wel slechte streamingoplossing? Het korte antwoord hierop lijkt toch te zijn: toestellen met zoveel mogelijk opties. Als het over streaming gaat, zijn er gewoon te veel scenario’s die allemaal wel hun gebruikers kennen. iPhone-eigenaars streamen misschien via Airplay, terwijl jij daar met die Android-telefoon er niets mee bent. Chromecast is dan weer universeler, maar is weer lastiger als je eigen bestanden wil luisteren. DLNA is dan weer ideaal voor hi-resaudio, als de technologie wil meewerken tenminste. Er verandert ook veel, waardoor het scenario van vandaag morgen niet meer interessant is. Bijvoorbeeld, omdat je jouw iPhone inruilt voor een Samsung-toptelefoon. Kortom, als het gaat om streaming, geldt ‘hoe meer, hoe beter’. Dat is toekomstgericht.

Het is een boodschap dat Naim begrepen heeft. Daarom komen de Uniti’s met een zeer breed aanbod aan streamingtechnologie. Airplay, Chromecast, DLNA, bluetooth (met aptX HD) en Roon geven je de relevantste opties. Daarnaast is internetradio, Tidal en Spotify ingebouwd. Naim geeft je ten slotte de optie om USB-opslag meteen met een Atom te verbinden of de Core uit te rusten met een harde schijf of SSD, en mediabestanden via DLNA op het netwerk aan te bieden. Het is een mooi lijstje.

Je kunt ook een multiroom-opstelling bouwen, maar je bent wel beperkt tot een systeem met Naim-toestellen. Alhoewel… omdat de Uniti’s ook Roon-compatibel zijn, kun je via Roon een multiroom-opstelling bouwen die ook bestaat uit andere merken. Je werkt dan uiteraard via de Roon-app om zones te creëren, niet via de Naim-app. Multiroom via de Naim-app konden we echter niet testen, wegens een gebrek aan andere Uniti’s of Mu-So’s in huis.

Naim Uniti: streaming is goed voorzien

Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat de Uniti’s qua streaming toch wel heel goed zijn voorzien, zeker voor een pure stereo-oplossing. Bij AV-receivers van merken als Yamaha, Onkyo en Denon zie een gelijkaardig breed streamingaanbod, maar dat zijn heel andere apparaten met een heel ander gebruik.

Het Uniti-concept is één waarbij een toestel als de Uniti Atom als enig audioapparaat in de kamer staat. Het verschil met pakweg een Mu-So is dat je wel met eigen speakers werkt, wat een betere kwaliteit en een stereo-ervaring oplevert. Het is op zich niet de bedoeling dat je een hele set bouwt rond een Uniti-versterker. Maar het kan wel, want er zijn ook fysieke ingangen voorzien op de Uniti Atom. Daarbij wordt vooral op digitale ingangen ingezet, met twee optische ingangen en één coaxiale. Goed om weten is dat de coaxiale ingang een betere klasse hi-res aankan (PCM van 192 kHz / 24 bit en DSD64) dan de optische inputs (enkel tot PCM 96 kHz / 24 bit). Vooraan en achteraan vind je ook telkens een USB klasse A-poort, bedoeld voor USB-opslag. Je kunt de Atom dus niet gebruiken als DAC voor je computer. Wil je toch een bron analoog aansluiten, dan kun de ene cinch-ingang gebruiken. Zoals gezegd is een HDMI-ingang via een optionele plugin mogelijk.

Dit is een van de verschilpunten met de grotere Star en Nova. Die beide toestellen hebben meer ingangen. Er zijn ook meer inputmogelijkheden: HDMI is bij beiden standaard, er is een SD-kaartlezer en een digitale DSD64-compatibele BNC-ingang. Alle Uniti-spelers kun je koppelen met een actieve subwoofer of met een poweramp. Naim heeft er vast enkele die ze je kunnen aanraden, pakweg uit hun uitstekende Classic-reeks.

MERK

EDITORS' CHOICE