REVIEWWharfedale

Wharfedale 8.1 en 8.3

Joop van Nugteren | 08 november 2002 | Wharfedale
Luisteren!
 
Eenmaal aangesloten heb ik de speakerunits ruim tijd gegeven om los te komen. Om het inspelen te versnellen zijn de speakers tegen over elkaar geplaatst, met de fronten zo dicht als mogelijk tegen elkaar. Een van de speakers uit fase aangesloten en de volumeknop van de versterker op een acceptabel niveau gedraaid. De cd speler op repeat en de set een paar dagen laten draaien. Wat dan ten gehore wordt gebracht verdient niet de schoonheidsprijs. Duidelijk hoorbaar is het hoog en midden gebied van het frequentie spectrum. Het laag dat van de woofer conussen afkomt is nauwelijks hoorbaar, omdat de geluidsdruk wordt opgeheven tussen de speakers.
 
Na een paar dagen zo draaien gaan de speakers op hun plek en in fase. Pas toen ben ik begonnen met één van mijn favoriete cd’s van Kari Bremnes. Een Noorse schone die ik behalve op een foto nooit recht in de ogen heb kunnen kijken. Maar afwachten tot zij een keer naar Nederland komt. Veel van haar opnames worden in een kerk gemaakt, waardoor het moeilijk is, die ambiance terug krijgen via de elektronische en akoestische weg. Het label van Kari is Kirkelig Kulturverksted. Een van haar laatste opnames heeft zij samen met haar broers Ola en Lars op cd gezet. De Noorse taal is voor mij knap moeilijk te volgen, maar met flinke inspanning is er vaag achter te komen, wat ze te zeggen heeft in haar teksten. Even afgezien van de cd ”Norwegian mood” die geheel Engelstalig is. Jammer dat die opname net niet de kracht en autoriteit uitstraalt van haar Noorstalige opnames. De titel Erindring bekend bij Kirkelig Kulterverksted onder het nummer FXCD 156 gaat de cd lade in. Meteen wordt duidelijk dat mijn atelier een betere akoestiek heeft dan de ruimte waarin mijn eigen set staat. De vloerstaande Diamonds zetten in combinatie met de rest van de installatie een bijzonder duidelijk en fraai beeld neer. De Arcam versterker geeft de speakers weinig ruimte om in het laag maar wat aan te rommelen. Het laag komt mooi strak en gecontroleerd van de kevlar conussen af en de stem van Kari klinkt zoals ik gewend ben van mijn referentie speakers B&W 802 N. De instrumenten staan mooi los in de ruimte en het midden gebied van de Diamond staat niet onder invloed van het laag. Het onderscheid tussen de studio opnames en die in kerk opgenomen is goed waarneembaar, een zeer fraai open geluidsbeeld.
 
Wharfedale 8.1222Na Kari Bremnes is Amanda McBroom aan de beurt. Een perfecte in een studio in Los Angelos opgenomen cd uit 1986 getiteld ”Dreaming”. In haar stem is een timbre te vinden dat mij sterk doet denken aan dat van Lennie Kuhr, gewoon lekker in het gehoor liggende muziek. Amanda is ook te vinden op het Shefflied Lab label, dan getiteld “Creme de la Creme”. Op de verzamel cd zingt zij onder meer het schitterende nummer “Amanda” begeleidt door Lincoln Mayorga. Het blijven spelden in een hooiberg om een fijn klinkende cd te vinden die past in mijn repertoire. Die dan nog goed opgenomen is ook. Ik hoor mijn vrienden van de hifi club al zeggen, “ja jongen neem dan een platenspeler, wij hebben geen klagen.” Het onderwerp LP/CD is een verhaal apart. Totdat het tegendeel in mijn luisterruimte is bewezen, vind ik mijn Mark Levinson cd speler 390S nog steeds beter klinken dan welke draaitafel combinatie ook. Maar goed dat terzijde. Terugkomende op de cd van Amanda met de titel Amanda snijdt de viool dwars door de loepzuivere stem van de zangeres. Afgewisseld door drums en strakke snaren van de sologitarist, melodieuze klanken die 8.1 goed tot uitdrukking laat komen. Rust en ruimte rond de instrumenten klinken als van zelfsprekend.

Een totaal andere muzieksoort nu. Over op Tchaikovsky 1812 op het Telarc label. Weliswaar een cd bestemd voor multi channel, doch ook op cd stereo niveau laat hij zich goed klinken. Al is het even oppassen geblazen bij de kanonschoten van het eerste nummer van de 1812 overture Op.49. De15 minuten durende overture neemt je helemaal mee in het strijdgewoel tussen het Franse en Russische leger, waarbij de spanning langzaam wordt opgebouwd. Het hele orkest zit op een gegeven moment ontzettend zijn best te doen en ik vergeet, gegrepen door de emotie, dat ik naar speakers zit te luisteren. Het geluid komt mooi los van de speakers en zet een gaaf dieptebeeld neer.
 
Ten slotte

Wharfedale 8.122222En dat allemaal voor een luidspreker set van nog geen 400 euro. De boekenplank versie 8.1 doet, zei het een paar streepjes minder in het laag, heel goed mee. Ik moet er wel even bij vermelden dat de kleine broertjes niet bij mij in de boekenkast kunnen, omdat die niet in huize Van Nugteren te vinden is. Uit ervaring weet ik wel dat het laag een behoorlijke push up kan krijgen als ze in een dergelijke kast worden geplaatst. Daar waar deze kleine Diamonds 8.1 eigenlijk voor zijn gemaakt. Al met al heeft Wharfedale bewezen in de loop van de laatste 20 jaar niet stil te hebben gezeten en mee gaat met andere grote merken. Ik ben van mening dat in deze prijsklasse weinig speakers zijn die Wharfedale kunnen overtreffen. De prijs kwaliteit verhouding is zeer goed naar mijn idee.


Over de luidsprekers
De kleine Diamond 8.1 heeft afmetingen van 296 x 198 x 181 mm en is bij de dealer te koop voor 229 euro per paar. De Diamond 8.3 meet 815 x 223 x 278 mm. Indien de winkelier zich niet inlaat met betaling in spiegeltjes, kralen of een andere ruil middel, dan zult u 378 euro neer moeten leggen om deze speakerset in uw bezit te krijgen. Verkrijgbare kleuren zijn zwart of maple, de laatste uitgevoerd met een zilver voorfront.

Gebruikte apparatuur

Arcam AVR200 versterker
Harman Kardon DVD 25
Wharfedale 8.1 en 8.3
Interconnects: Array, Siltech, Sharkwire SCC-L04, Sharkwire SCN-L04  en Nordost
Speakerkabels: Array, Siltech en Nordost
Kemp netfilter op separate audiogroep

MERK

EDITORS' CHOICE