REVIEWB&W

Vibrapod

Frederic Vanden Poel | 17 juli 2003 | B&W

Andere toepassingen

Een minder conventionele vibrapod toepassing die ik getest heb is als demper onder de HTPC, een PC die het hometheater stuurt waaronder mijn Barco Graphics 808s projector. De harde schijf werd reeds het zwijgen opgelegd door een silent-drive, een soort brooddoos voor je harde schijf die de geluidsoverlast in idle als tijdens het zoeken extreem reduceert. Tijdens het zoeken kan je niet vermijden dat de trillingen van de leeskop overslaan op de chassis en verder lopen tot op de vloer. Zo`n PC rust meestal op voeten van ongeveer 1cm diameter ipv op spikes, een ideaal contactvlak om b.v.b. een houten vloer te laten meetrillen.

Ik heb de pods in het begin een weekje onder de PC getest en dit gaf een mooie verbetering in de noise overdracht tov de houten vloer. Ook voor grotere subs die niet op spikes kunnen staan kunnen de pods een oplossing bieden. Wel opletten met zware belastingen dat je de pods niet schuift : ze zijn extreem gevoelig voor tijdelijke deformatie. Alhoewel het om een elastisch materiaal gaat ben ik een aantal keer serieus geschrokken dat de pods niet meer hun mooie symmetrisch vorm hadden toen ze vanonder een toestel kwamen. Blijkbaar niets om je zorgen om te maken want de pods vinden hun oude vorm snel terug. Je kan dit process volgens de importeur versnellen door ze drie minuutjes in de oven te leggen aan 90 graden. Ik heb dit geprobeerd toen de voetjes vanonder de eindversterker kwamen en raar maar waar : redelijk snel komt de oude vorm terug.

Conclusie

Onder een CD/DVD/SACD of combispeler zijn de vibrapods een leuke tweak die reproduceerbare resultaten garanderen : zowel op een eenvoudige Marantz CD67mkII als de door Audioart gemodificeerde Philips DVD 963-SA speler zijn consequent een mooiere gelaagdheid van de bass hoorbaar gepaard met een kortere slag die tot in de vloer durft te gaan.

Subtieler wordt de toegevoegde rust en ruimte en de plaatsing van instrumenten. De verbeteringen varieren echter sterk tussen de tracks, soms heel confronterend met de verschillen, soms subtiel. Er zijn gelukkig geen tracks die echt beginnen te vervelen als we de pods terug wegnemen, in mijn set klinken beide zeker aangenaam. Ter vergelijking : tijdens de review van de door Audioart gemodificeerde 963-SA kregen we soms last van luistermoeheid toen we terugschakelden naar de standaard 963-SA. Hier hadden we dat zeker niet.

Bij andere componenten hangt veel af hun opstelling : zijn ze geplaatst op een rack of stand dat reeds een goede demping heeftzoals mijn voorversterker, dan zijn de verschillen eerder klein. Heb je componenten die niet ideaal geplaatst zijn zoals de center speaker en eindversterker in mijn set dan kan je wel degelijk winst halen uit de pods.

Om een lang verhaal kort te maken : onder een loopwerk zijn de pods een echte aanrader, onder andere apparatuur probeer je ze best zelf eens uit.

Meer informatie

Crusade-Audio
www.crusade-audio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE