REVIEWShelter

Conclusie en....

Kilian Bakker | 19 april 2007 | Shelter

Het mag duidelijk zijn dat de Shelter 7000 indruk heeft gemaakt op deze schrijver. Alhoewel zogenaamd `perfecte` pick-up elementen niet bestaan, verdient Yazuo Osawa alle lof voor het creeren van een aftaster die naast een opmerkelijk goede tonale weergave ook een flink energieke en bijzonder soepele presentatie weet neer te zetten. We hebben het hier wel over een 2000 Euro aftaster, wat betekent dat er hoogwaardige concurrentie op de loer zal liggen.

Voor liefhebbers van ultra analytische weergave of eindeloos knallende expressiviteit zal de 7000 wellicht niet de eerste keus zijn maar met zijn bovengemiddeld goede tonale én ruimtelijke coherentie en totaal stressvrije presentatie zal deze super-Moving Coil vele analoge harten voor zich winnen.


Synchroon

Tegen het einde van de Shelter/Wilson Benesh-recensieperiode werd ons door Synfonique een Heed voeding/regenerator voor platenspelers met een synchroonmotor toegezonden en gezien het Wilson Benesh Circle loopwerk van een synchroonmotor is voorzien werd er besloten om een korte indruk van de luisterervaring met dit mysterieuze kastje toe te voegen aan deze recensie.

Heed Orbit 2Het gaat hier om de Heed Orbit 2 (verkrijgbaar via High Fidelity Discs), een mooi afgewerkt apparaatje wat direct tussen het lichtnet en de platenspeler wordt aangesloten (net als een lichtnetfilter). De Orbit zorgt niet alleen voor een schonere stroomtoevoer maar biedt verder de luxe van electronische schakeling tussen 33 1/3 en 45 omwentelingen per minuut. Nadat de juiste lichtnetfase was gevonden (wat met de Heed duidelijk hoorbaar was) bleek al gauw dat de reeds aanwezige pluspunten van de Wilson Benesh Circle/Shelter 7000 platenspeler nog sterker naar voren kwamen.

De weergave won dus nog wat aan lucht en verfijning maar daarnaast werden stemmen op meer heldere wijze weergegeven en was de ademhaling van zangers en zangeressen zelfs beter te volgen. De meest opvallende verbeteringen waren te vinden in de timing en een nog opener/breder stereobeeld. Soortgelijke bevindingen werden genoteerd bij het gebruik van de Orbit 2 aan een Linn Sondek LP 12 Basik en een Basis 2500. Het blijft fascinerend om te horen hoeveel muzikale informatie uit vinylschijven kan worden bovengehaald.


Historisch

In komende recensies zullen nog twee Moving Coils worden getest, te weten de Denon DL 103R en de Goldring Elite. Vinyl just keeps on spinning...


Verkoopprijs:
Shelter 7000: 2000 euro.

 

Gebruikte Hardware: 

  • Platenspelerloopwerken: Wilson Benesh Circle & Linn Sondek LP 12
  • Toonarmen: Wilson Benesh A.C.T. 0.5 & Linn Akito
  • Loopwerkvoeding: Heed Orbit 2
  • Phonotrap: Moth 30 Series RIAA
  • Versterker: Exposure Super XXV RC
  • Weergevers: Monitor Audio Studio 2SE & Castle Richmond 3i
  • Interconnects: Wilson Benesh, Linn, Monster M1000 & QED Qunex 2
  • Luidsprekerkabels: QED Profile 4X4 & Exposure 4.0
  • Lichtnet: Lapp/Popp verdeeldoos, Belden IEC & Kemp SNS Plug
MERK

EDITORS' CHOICE