REVIEWVelodyne

Adembenemend mooi

Wat doet dat met het totaalresultaat van de weergave, is een terechte vraag. In de eerste plaats hoor ik weer de lage tonen die aanwezig zijn in de muziek. Afkomstig van bas, cello, slagwerk enzovoort. Dat is fijn, want die maken wezenlijk onderdeel uit van het bereik van de instrumenten. Nog belangrijker is wellicht, wat de sub toevoegt aan het gehele frequentiespectrum. Stemmen die voller zijn, meer menselijk, met meer “lucht in de longen”. De weergave komt beter los van de luidsprekers en heeft in de drie dimensies een toename in ruimte.

Velodyne SPL Ultra

Instrumenten komen beter tot hun recht. Een vleugel krijgt naast de snaren ook een veel grotere kast, een cello of bas komt tot leven, een drum klinkt door en sterft langzamer uit. Om dat te beluisteren gebruikte ik een variëteit aan muziek, van de cello van Pieter Wispelwey, via de stem van Holly Cole, de vleugel in concerten van Mozart, de jazz van Jacintha tot aan de onaardse muziek van Dead Can Dance. Met alles wat daar tussen zit. Een voorbeeld: Nynke Laverman heeft een geweldige cd volgezongen met fado, in het Fries. Die cd is hard opgenomen en neigt naar een veel te helder geluid. Met alleen de Focals zet je die cd af, met de Focals en de Velodyne luister je ernaar. Dat is geen tekortkoming van de Focals, het is de cd die geen correcte balans heeft. Een ander voorbeeld. Rachelle Ferrell op First instrument gaat met Prayers Dance van "heel erg goed" naar "adembenemend". Echt adembenemend mooi in mijn oren. Zo zijn er legio voorbeelden aan te dragen.

De SPL 1200 Ultra subwoofer van Velodyne is nog steeds geen Digital Drive systeem van hetzelfde merk. Hij kost ook maar de helft van een DD. Wat is de SPL 1200 Ultra wčl? Een erg goede, compacte, vervormingvrije, zichzelf instellende subwoofer van hoge kwaliteit. Ik ervaar duidelijk vooruitgang ten opzichte van de eerdere SPL serie R, in de weergave, in de bediening en qua uiterlijk. Wie net zo min als ik tot het uiterste wil of kan gaan in kosten en weergavekwaliteit, maar toch op zoek is naar een erg goede subwoofer, die zich eenvoudig, snel en correct laat instellen, zal verbaasd zijn over wat een Velodyne in deze prijsklasse weet te bieden.

Velodyne SPL Ultra

Hard hoeft hij niet te staan om bij te dragen. Hij behoort zo te staan ingesteld dat hij niet opvalt, dat u hem pas mist als hij uitstaat. Dan mist u hem ook heel erg. De standen Rock en Movies zijn voor mij leuke extra’s, ze geven een extra dimensie. Met film of met rock kan de weergave ongenadig hard en explosief zijn. De instelling met de afstandbediening en de display wil je nooit meer kwijt. De Velodyne SPL 1200 Ultra sluit qua uiterlijk heel fraai aan op mijn hoogwaardige luidsprekers, veel belangrijker nog, hij maakt er een schier onverslaanbaar high end monitorsysteem van. Voor een relatief bescheiden extra bedrag. Om in moderne termen te blijven: “Vet aanbevolen voor gortdroge, boemvrije, diepe bas”.

Aanvullende informatie:

Prijs: 1690 euro
Importeur: Beter Beeld & Geluid, Hilversum

EDITORS' CHOICE