Luisteren

Beide sets luidsprekers zijn nagelnieuw en kunnen dus wel een paar dagen inspelen gebruiken. Zo uit de doos klinkt vooral het laag wat stijfjes. Dat verdwijnt na een flink aantal uurtjes spelen zodat alles lekker soepel is. De eerste luisterervaringen doe ik op met de RS334 vloerstaande speakers om na verloop van een aantal weken over te schakelen naar de RS260 monitors.

De Canadese zanger Michael Buble mag het spits afbijten. Zijn laatst verschenen album Crazy Love bevat naast diverse covers van bekende songs een aantal eigen nummers. Eerdere albums van hem zijn gemixt met een aangezet laag, Crazy Love is hierop helaas geen uitzondering. Al bij het beluisteren van het eerste nummer At This Moment, oorspronkelijk uitgevoerd door Billy Vera en eerder gecoverd door onze eigen Marco Borsato, is te constateren dat de RS334 de laagweergave niet extra aanzet. Sterker nog, de vier tien centimeter woofertjes laten een verrassend lichtvoetige lage tonen reproductie horen. Wanneer Michael samen met de formatie Naturally 7 het nummer Stardust ten gehore brengt wordt de `donkere dagen voor kerst sfeer` prima overgebracht. De individuele stemmen van de verschillende zangers blijven netjes van elkaar te onderscheiden. Het opgebouwde stereobeeld is lekker breed en plakt niet aan de speakers.

De totale 3D beleving blijft wat achter ten opzichte van de als referentie gebruikte Audiovector S3 Signature speakers, geen schande gezien het forse prijsverschil! Het beeld gaat niet heel erg de diepte in en wordt opgebouwd vanaf de baffle van de speakers. Voordeel is dat het geluid hierdoor niet al te veel up front is en dus bij minder geconcentreerd luisteren goed te genieten is. Een eigenschap die de gemiddelde luisteraar zeker zal waarderen. De hoogweergave is rustig, de tweeter schreeuwt zeker niet om aandacht. Luisterend naar Brothers in Arms van Dire Straits laat horen dat een rustige hoogweergave zeker niet synoniem is voor minder gedetailleerd of onnatuurlijk. De bekkens klinken lang uit en hebben de kenmerkende metalige gloed die bij het instrument hoort. Vele Cd’s en LP’s passeren de revue gedurende de gebruiksperiode en nooit stelde de speakers teleur.

MERK

EDITORS' CHOICE