REVIEW

Atoll CD80: Into the Music

René van Es | 27 november 2001 |

Een rapportcijfer

Heeft u zich door de bovenstaande muziekkeuze heen geworsteld, kom dan niet tot een te overhaaste conclusie. Want vaak grijp ik terug op een loopwerk/dac combinatie die bijna vier maal de prijs is van de Atoll CD80. En dan mag een vergelijking ook mank gaan. Als ik een cijfer zou moeten geven voor de prestaties van de Atoll zou het ongeveer een 7,5 zijn. Aan het eind van het schooljaar heeft de leerling wellicht mazzel en staat er met de afronding een fraaie 8 op het rapport. Een collega die ik de speler enige dagen leende en die zich niet bezig houdt met recensies, een muziekliefhebber pur sang, zoekt een nieuwe speler als opvolger van zijn bejaarde Sony. Met een zucht gaf hij mij de Atoll terug. “Hij hoorde thuis ineens zoveel meer muziek en emotie met de Atoll”. Wat hem betreft had de CD80 voor de winkelprijs gewoon kunnen blijven staan.

Atoll brengt een moderne speler op de markt die in muzikaal opzicht gehoord mag worden. Voorstanders van 1-bit technologie zullen op hun wenken bediend worden. Mooi en doortekend middengebied, bijna analoog hoog, zacht en een beetje diffuus laag, het laatste als gevolg van het karakter van de VAM1201. Maar minder laag kan wel eens een voordeel zijn, zoals bleek met de Horning speakers die er erg blij mee waren in mijn kamer. De vreugde van het terughoudende laag was bijna voelbaar aan de conus van de woofer.

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Horning Zeus luidsprekers
Atoll CD80 cd speler
Teac VRDS-T1 cd loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR
LS-kabels: Ocos
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal


EDITORS' CHOICE