REVIEWFocal

Conclusie

Max Delissen | 20 november 2010 | Focal

De Focal Stella Utopia EM kost 65.000 euro per paar. Dat is een hoop geld. Met de apparatuur die er op stond aangesloten kom je zelfs ruim boven de ton uit. En toch, als ik de middelen ter beschikking had zou dit een uiterst verleidelijke set zijn. Want duur is iets pas als het zijn geld niet waard is. Dat is bij een luidspreker in deze exotische prijsklasse erg lastig te bepalen, want hoe stel je vast of het genot opweegt tegen de aanschafprijs. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet precies weet. 

De Stella Utopia doet een heleboel dingen heel erg goed. Ze zijn pijlsnel, superdynamisch, ruimtelijk, subtiel als dat moet, maar ze kunnen ook brullen als leeuwen. Op laag volume verandert die karakteristiek niet noemenswaardig, wat zeker niet vanzelfsprekend is, zeker niet met een luidspreker van deze afmetingen. Maar als ik onder de streep kijk vind ik echter ook dat ik niet onvermeld mag laten dat de ruimtelijke weergave net iets breder dan diep is, waar ik soms net iets meer ‘verte’ in het geluidsbeeld had verwacht. 



Dat kan overigens net zo goed een gevolg zijn van de aangesloten set of de bekabeling, en zelfs van de opstelling of de ruimte, dus til daar niet te zwaar aan. Het beeld dat ze produceren wordt rotsvast in de ruimte geprojecteerd, zelfs met hoorbaar en aanwijsbaar hoogteverschil, en met een ongelooflijk realisme in afmeting. De prachtige luxe afwerking (volkomen zonder ‘Franse slag’) en de hoogwaardige techniek maken dit toch een luidspreker met een realistische prijs/kwaliteit verhouding.
 
Mijn korte samenzijn met deze omvangrijke maar zeer charmante Françaises doet zeker naar een vervolg uitzien. Focal is een prachtig Europees luidsprekermerk dat een ongelooflijke innovatiedrang koppelt aan liefde voor goede weergave. En hoewel ze er eigenlijk net iets anders mee bedoelen hebben ze in Frankrijk wel gelijk als ze zeggen: C’est le ton qui fait la musique.

Gebruikte Apparatuur:

Stroomverzorging
Isol8 Substation, Isol8 netkabels, Supra verdeelblok en Supra netkabels

Bekabeling
Hovland Nine Line luidsprekerkabelHovland G3 interlinks

Versterking
McIntosh C2300 voorversterkerMcIntosh MC501 mono eindversterkers

Bron
McIntosh MCD301 cd-speler

MERK

EDITORS' CHOICE