REVIEW

Tot slot


Menno Bonnema | 11 mei 2012

Het probleem met de weergave van tv-programma’s heb ik opgelost door het digitale ‘kastje’ van Ziggo via een optisch kabel te verbinden met de soundbar. Dat werkt prima en die oplossing zullen veel mensen waarschijnlijk kiezen. Ook het televisiegeluid wordt door de YAS-101 fraai opgepoetst. De uitzendingen krijgen er meer cachet door. Mijn voorkeur ligt hier wel bij de weergave via de ‘gewone’ stereomodus, bij de surroundinstelling krijg je toch gauw veel onnatuurlijk galm. Maar soms werkt die surroundmodus juist wel goed: bij de muzikale intermezzo’s tijdens De Wereld Draait Door bijvoorbeeld. Tenslotte heb ik via de Blu-rayspeler het schijfje Live in London van George Michael uitgetest. Dat bleek een fraaie combinatie op te leveren.

Dan blijkt ook weer dat apparaten het best tot hun recht komen bij goed opgenomen geluid. Of zoals tijdens mijn fiets-‘carričre’ altijd al bleek: de sterkte van de ketting wordt bepaald door de zwakste schakel (ik zal hier in het midden laten welke dat was). Als alle onderdelen goed zijn (in dit geval schijf, speler, kabel en soundbar) valt er veel moois te beluisteren in de woonkamer. En kan het volume van de YAS-101 ook helemaal voluit, zonder noemenswaardige vervorming.

Conclusie
De YAS-101 soundbar van Yamaha is een schot in de roos. Het brengt voor relatief weinig geld (€239,- euro) een behoorlijke geluidsverbetering in de woonkamers van mensen die geen complete surround-installatie in huis willen halen. Voor diezelfde mensen die wel geďnteresseerd zijn in een mooi beeldscherm: dit is de kans om ook een mooi geluid uit je televisie te halen. De thuisbioscoop komt dan weer een stap dichter bij.

Gegevens:

Merk en type: Yamaha YAS-101
Adviesprijs: € 239
Importeur: Yamaha Music Europe
Ingangen: optical (2x) en coaxiaal
Afmetingen:  89*11*12 (BxHxD.)
Behuizing: verkrijgbaar in zwart en zilver
Gewicht: 4.2 kg
Made in: Japan

Gebruikte Hardware:  

  • LG HRX-570 Blu-ray harddisk speler
  • Onkyo BD-SP809 Blu-rayspeler
  • Panasonic PT-HX850 plasma televisie

Het is de hele maand Beeldmaand op HiFi.nl! Je vindt de items dagelijks op de voorpagina, op onze Beeld Special, en via de tag Meimaand Beeldmaand.

EDITORS' CHOICE