NIEUWSB&W

Geen invoertarief LCD schermen


Redactie HiFi.nl | 23 november 2004 | B&W

(gezien op het Internet)

Staatssecretaris Joop Wijn van FinanciŽn heeft het douanepersoneel de opdracht gegeven om voortaan een invoertarief van nul procent te gebruiken voor de import van lcd-schermen, zo lezen we bij het Financieele Dagblad.

Deze wijziging in importbeleid is het gevolg van een Europees conflict over de invoerregels voor lcd-schermen. In april kwam de Europese Commissie met een verordening waarin gesteld werd dat er een importtarief van veertien procent moest worden gebruikt voor de monitoren, sindsdien heeft Nederland deze regel toepast.

Buurland Duitsland hanteert echter nog steeds het oude tarief van nul procent. Door de importheffing besluiten veel Aziatische landen om hun producten niet meer via Nederland te vervoeren naar Europa. Hierdoor lijden Nederlandse importeurs schade ten opzichte van hun Duitse concurrenten, omdat deze van hun overheid geen importheffing hoeven te betalen. In oktober heeft staatssecretaris Wijn een ultimatum gestuurd naar Brussel, waarin hij vraagt om opheldering van deze kwestie.

Wanneer het antwoord van de EC naar zijns inziens niet voldoende blijkt te zijn, besluit de staatssecretaris de importheffing terug te draaien. Andere landen die het nultarief hanteren zijn niet alleen Duitsland, maar ook BelgiŽ, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse bedrijven die sinds april het tarief van veertien procent hebben betaald, kunnen een verzoek indienen om hun geld terug te krijgen.


Bron:
Het Financieel Dagblad

MERK

EDITORS' CHOICE