NIEUWSB&W Range

B&W sub in vorm van zeepbel


Redactie HiFi.nl | 13 juli 2005 | B&W Range

(ingezonden mededeling)

Geen hoeken, geen rechte lijnen, maar de nieuwe subwoofer PV1 van B&W heeft de vorm van een fraaie ronde bel. Door een bol in plaats van een box te ontwikkelen vinden er geen resonanties plaats en is er daarom geen vervorming. Bovendien geeft het een extra dimensie aan de inrichting van de woonkamer en hoeft de subwoofer niet meer achter de bank verstopt te worden.

B&W PV1

B&W heeft bij de ontwikkeling van een nieuwe krachtige subwoofer de natuur gebruikt. B&W koos voor de vorm van de zeepbel om deze subwoofer optimaal tot zijn recht te laten komen. Een zeepbel heeft geen hoeken, omdat in deze vorm een hoeveelheid gas het makkelijkst is onder te brengen. Daarvoor kiest een zeepbel altijd de vorm met het kleinst mogelijke oppervlak en dat is een bol. Vanuit die gedachte ontwikkelde B&W een drukkamer die ook op luid niveau zijn sterkte behoudt, de PV1.

Stabiliteit
Niet alleen voor het aanzicht is de bol een mooie oplossing, ook in het geluid komt dat terug. Van een gewone subwoofer met vlakke wanden zal vooral bij hogere volumes de kastwand onregelmatig uitrekken. Daardoor ontstaan resonanties die de weergave vervormen. In de bolvormige PV1 wordt de luchtdruk gelijkmatig verdeeld. Bovendien geeft de bijzondere vorm van de PV1 extra stabiliteit waardoor ook de belastbaarheid hoger ligt. De bol is aan de buitenzijde niet helemaal perfect rond om ook de elektronica een plaats te kunnen bieden. Een dikke, drielaags composiet van een mica conus, schuimkern en aluminium toplaag zorgen ervoor dat de conus altijd zijn vorm houdt en elk signaal volgt. De stevige akoestische barrière dooft elke ongewenste vibratie.

B&W PV1

Eenvoudige bediening
Hoewel de PV1 veel functies herbergt is de bediening eenvoudig. De subwoofer is voorzien van een aantal elementaire technische functies, waarmee de weergave exact aan persoonlijke wensen en de eisen van het systeem kan worden aangepast. In een home theater systeem regelt de processor het volume en de filtering van de subwoofer. De PV1 heeft twee extra instellingen om het signaal van de PV1 aan dat van een tweekanalen audiosysteem aan te passen. Bovendien beschikt de subwoofer over een functieschakelaar met een energiebesparende positie ‘auto’. Daarmee blijft het apparaat stand-by tot een signaal binnenkomt waarna het direct inschakelt.

De PV1 is verkrijgbaar in drie eigentijdse afwerkingen: zilver met een middengrijze rand, zwart met antraciet en daarnaast is er nog een witte met chromen rand.

Prijs en verkrijgbaarheid:
De B&W PV1 subwoofer is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde audiovakhandel voor 1499 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE