NIEUWS

Zeven - publicatie wk.4


Marc Brekelmans | 25 januari 2007

Dé luidsprekertrend van de afgelopen jaren is de boegvorm van de luidsprekerkast. U kent de boegvorm waarschijnlijk wel van de KEF Reference serie en de B&W 800-serie. Oorspronkelijk ontworpen om staande golven in de luidsprekerkast tegen te gaan, maar steeds meer verworden tot een marketingstatement. Recht-toe-recht-aan kasten zijn helemaal uit.

Vandaag bespreken we zo’n luidspreker met boegvorm; de Canton Vento Reference 7 DC. Nu heeft deze luidspreker wel veel meer te bieden dan een modisch gevormde kast. Neem nu de gebruikte woofers. Het uit aluminium vervaardigde oppervlak van de woofers dient als koeling voor de motor, Canton Displacement Control (vandaar de DC in de typeaanduiding) zorgt dat de woofers bij grote uitslagen goed onder controle blijven, en ze hebben een zogenoemde Wave Rib rollsurround. Technisch dik in orde dus…maar kunnen ze ook muziek maken.

Ook is het tegenwoordig bon ton om een plat scherm tegen de muur te hangen, al eindigen de meeste schermen uiteindelijk toch gewoon op het oude vertrouwde plekkie van de ‘ouderwetse’ beeldbuis televisie. Maar ja, hij kan tegen de muur. Dat de beeldkwaliteit bij het gros van die platte schermen het in een direct vergelijk met een beeldbuis gaat verliezen is voor de meeste kopers blijkbaar ook minder belangrijk, ze willen gewoon zo’n fraai vlak scherm hebben.
Pioneer is onlangs uitgekomen met alweer de zevende generatie plasmaschermen. Nu had Pioneer met haar eerdere generaties plasmaschermen al een uitstekende reputatie op het gebied van beeldkwaliteit;  maar zou de 7e generatie weer een stap vooruit zijn en de CRT eindelijk kunnen evenaren of zelfs overtreffen op beeldkwaliteit? U leest het deze week op HiFi.nl

Deze week hebben we maar liefst zeven leuke software recensies, variërend van Bruce Springsteen tot Elvis en Rossini. Ook de nieuwe cd van The Shins word besproken, en deze derde cd van de uit Alberquerque (New Mexico) afkomstige groep wordt door Jan Luijsterburg nu al uitgeroepen tot (waarschijnlijk) het beste album van 2007. Inderdaad waarschijnlijk, want we hebben natuurlijk nog ruim 11 maanden te gaan.

Ik wens u weer veel lees-, kijk en luisterplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Canton Vento Reference 7 DC  
De nieuwe Canton Vento Reference lijn van weergevers biedt de meest verfijnde Canton technologie gecombineerd met een zeer degelijke constructie en moderne styling.

Pioneer PDP427XD
De tv mag weer gezien worden! Waren de eerste tv`s een ware blikvanger voor de trotse bezitter, de decennia’s die erop volgden stonden in het teken van het wegmoffelen van de “lelijke” kijkkast.


Software recensies

The Shins – Wincing the Night Away (CD) 
Met de albums Oh, Inverted World en Chutes Too Narrow hadden The Shins de meetlat wel erg hoog gelegd voor zichzelf, maar het derde album is wederom fantastisch. Het lijkt natuurlijk voorbarig om het nu al over de beste CD’s van 2007 te hebben, maar het lijkt me sterk dat er dit jaar nog heel veel platen verschijnen die meer indruk gaan maken.

Elvis Presley, Golden Records Vol. 3 (Vinyl)
De eerste verzamelaar met gouden hits van de ‘King of Rock ‘n’ Roll’ werd in 1958 uitgebracht met als titel ‘Golden Records’. In 1960 verscheen Vol. 2 met als ondertitel; ’50.000.000 Elvis fans can’t be wrong’. Maar de man die jarenlang de hitparades bestormde met zijn successen leverde genoeg materiaal om ook een derde verzamelaar uit te brengen. In 1963 verscheen dan ook deze Vol. 3 met als ondertitel Elvis’ Great Hits!

Bruce Springsteen - We Shall Overcome (Vinyl) 
Toen ik voor de eerste keer hoorde van het bestaan van deze (dubbel) lp dacht ik; hoe verzint Bruce het? De combinatie is dan ook niet voor de hand liggend.

Pain of Salvation – Scarsick (CD)
De naam kende ik al jaren, de muziek had ik nog nooit gehoord. Die regel gaat bij mij op voor veel bands waarvan Pain Of Salvation er eentje is. Nu dus niet meer, aangezien ik onlangs in mijn brievenbus een kartonnen hoesje aantrof met daarin Scarsick, het alweer zevende album van dit Zweedse gezelschap.

Naim CD Sampler 5 (CD)
Voor veel van de bezoekers van HiFi.nl zal de naam Naim bekend zijn van de audio-apparatuur, maar er is ook een aan Naim gelieerd platenlabel, dat geluidskwaliteit en respect voor artistieke integriteit (eveneens) hoog in het vaandel heeft staan.

Thomas Larcher – Ixxu (CD) 
De vier werken van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher (geb. 1963) die op deze CD bijeengebracht zijn laten zich in twee groepen verdelen. Geopend en afgesloten wordt met een strijkkwartet, gespeeld door het eminente Rosamunde Quartett. In de twee tussenliggende werken is Larcher als pianist te horen met cellist Thomas Demenga, en in één stuk ook met zangeres Andrea Lauren Brown en de meer als dirigent bekende Christoph Poppen op viool.

Rossini - Petite Messe Solenelle (CD) 
Gering van omvang is Rossini`s op zijn oude dag gecomponeerde "Petite Messe Solennelle" zeker niet, want deze, door de componist zelf zijn "Laatste doodzonde" genoemde mis duurt ruim anderhalf uur.

EDITORS' CHOICE