NIEUWSPhilips

Philips introduceert Eco-tv


Redactie HiFi.nl | 10 januari 2008 | Philips

(gezien op internet)

Philips gebruikt in zijn nieuwe Eco-tv diverse technieken om het stroomverbruik van het lcd-scherm verder te verlagen. Het 42"-scherm kan onder andere de lichtsterkte van de backlight afstemmen op het vertoonde beeld.Het full-hd lcd-scherm met typenummer 42PFL5603D kent vijf helderheidsniveaus voor de backlight. Door het dynamisch dimmen van de schermverlichting zou het scherm niet alleen energie besparen, maar volgens Philips zouden ook de zwartwaarden verbeteren. Het backlight-niveau kan ook met behulp van een lichtsensor aangestuurd worden, zodat het lcd-panel in donkere ruimtes automatisch dimt.

Het scherm kent verder een `conventionele` energiebesparende stand, waarbij de gehele lichtsterkte van het scherm wordt begrensd. Philips heeft bij de Eco-tv bewust afgezien van zijn Ambilight-technologie om zo nog verder energie te besparen. De tv-kijker kan alle `eco-functies` desgewenst uitzetten of naar eigen wens aanpassen, zodat eventuele storende invloeden op het beeld kunnen worden voorkomen.

In de praktijk blijkt het scherm gemiddeld dertig watt minder uit het stopcontact te trekken dan vergelijkbare 42"-schermen, zo bericht Cnet. Daarnaast kent het apparaat een standby-verbruik van slechts 0,15W. Philips claimt verder dat zijn eco-scherm geheel loodvrij is en slechts `minieme hoeveelheden` kwik bevat. De Eco-tv moet in maart op de markt komen en krijgt een adviesprijs van 1399 dollar.

MERK

EDITORS' CHOICE