NIEUWS

Winkeliers verwachten sterke kerstverkoop


Redactie HiFi.nl | 19 december 2008

(ingezonden mededeling)

Het Platform Detailhandel Nederland voorspelt dat winkeliers met de kerstdagen 720 miljoen euro extra omzet boeken. Dit bedrag ligt ongeveer 3 procent boven de kerstomzet van vorig jaar. Het Platform Detailhandel Nederland vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland en is het samenwerkingsverband tussen de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland.Ondanks alle negatieve berichten rondom de kredietcrisis danken de winkeliers Sinterklaas voor zijn gulheid. Op basis van de succesvolle sinterklaasverkopen verwachten winkeliers ook met de kerstverkopen alle records te breken. De detailhandel verwacht voorafgaand aan Kerstmis bijna 50% meer omzet dan in een gemiddelde week. Normaal wordt in de winkels circa 1,5 miljard euro per week omgezet.

De extra omzet heeft niet alleen te maken met de stijgende verkoop van cadeaus. Ook de sterke supermarktverkopen in de maand december en alle kerstbomen die de komende weken voor de huiskamer worden gekocht, dragen bij aan de goede omzetcijfers.


Elektronica blijft trend


Kerstcadeaus zijn vaak iets luxer dan sinterklaascadeaus. Laptops, mobiele telefoons en digitale camera’s liggen steeds vaker onder de kerstboom. Daarnaast blijven mp3-spelers, digitale fotolijstjes en spelcomputers bij de favorieten horen.Lingerie, parfum en sieraden doen het bij de vrouwen nog altijd erg goed. Ook steeds meer mannen vinden ondergoed onder de boom. In de decembermaand wordt altijd veel geld uitgegeven aan kleding. Voor mannen en vrouwen kan gedacht worden aan galakleding en veel kinderen krijgen een nieuwe outfit voor de feestdagen.

EDITORS' CHOICE