NIEUWS

Digitale TV in meerder kamers met Marmitek


Redactie HiFi.nl | 03 november 2009

(ingezonden mededeling)

Voor veel mensen een bekend probleem: u heeft digitale televisie aangeschaft, en de decoder aangesloten op uw televisie in de woonkamer, maar op uw tweede tv in bijvoorbeeld de slaapkamer kijkt u nog steeds naar het beperkte aanbod van uw analoge kabelabonnement. Gelukkig zijn hiervoor oplossingen zonder dat u een extra abonnement of decoder hoeft aan te schaffen, bijvoorbeeld de MegaView serie van Marmitek.

Met deze serie producten is de centrale settop box gewoon vanuit de slaapkamer te bedienen; het signaal wordt doorgestuurd over langere afstanden met weinig tot geen kwaliteitsverlies door gebruik te maken van CAT5 kabels. Via infrarood is de settop box vanaf meerdere plaatsen in de woning te bedienen.

Kabels
Voor audio- en video-overdracht wordt meestal een tulp, SCART of HDMI kabel gebruikt. Deze kabels hebben echter nogal wat beperkingen: in grotere lengtes zijn deze kabels vaak relatief duur, de beeldkwaliteit vermindert sterk over grotere lengtes en het is, zeker bij HDMI kabels, onmogelijk om de connector er zelf aan te zetten. Hierdoor moeten vaak erg grote gaten geboord worden om de kabel met connector door te voeren.

Wat mensen vaak nog niet weten is dat ook een CAT5 kabel geschikt is voor de overdracht van breedband (HD) audio- en videosignaal. De bovenstaande nadelen gelden niet voor dit type kabel. Deze kabel wordt nu al veel toegepast in grotere professionele A/V installaties. CAT5 kabel (ook wel UTP of netwerkkabel genoemd) in combinatie met de bekende RJ45 connector komt u vaak tegen als verbinding tussen PC en netwerk (router), als datanetwerk en data-apparatuur onderling.

CAT5 oplossingen
U kunt echter niet de RJ45 plug rechtstreeks in uw televisie of A/V apparaat steken. Marmitek brengt een aantal producten op de markt waarmee zowel Standaard Definition (composiet) als High Definition (HDMI) signaal over CAT5 kabel kan worden overgedragen. Te weten;

  • De MegaView50, voor het bekijken van Composiet Video over CAT5 tot 300m. (69,95 euro)
  • De MegaView51, voor het bekijken en bedienen van Composiet Video over CAT5 tot 300m. (129,95 euro)
  • De MegaView60, voor het bekijken van HDMI over CAT5 tot 60m. (49,95 euro)
  • De MegaView61, voor het bekijken en bedienen van HDMI over CAT5 tot 100m. (99,95 euro)

Hoe werkt het?
Een settop box heeft meerdere uitgangen. U sluit de lokale tv aan op de één van de uitgangen van de settop box. De andere uitgang sluit u aan op de videoverlenger. Een splitter gebruiken kan ook. Tussen de zender en ontvanger van de videoverlenger plaatst u de benodigde CAT5 kabel(s). De videoverlengers voorzien van infrarood retour beschikken daarnaast over een infrarood ontvangertje die u bijvoorbeeld onder tegen uw tv kunt plakken en infrarood-LED die u vervolgens op uw aangesloten bron plakt. Zo kunt u vanaf meerdere plaatsen in uw woning de decoder bedienen.

EDITORS' CHOICE