REVIEW

Billie Holiday

Dr. Longbeard & Marja | 23 mei 2003

Billie Holiday - The Billie Holiday Collection

billie_holiday_collection_cover_23-05-03

Een overzicht van de jaren 1933 tot 1944 van het werk dat van Billie Holiday is uitgebracht op Columbia is enige jaren geleden als een 10-CD set uitgebracht. Nu is er een iets compactere versie op 4 CDs verschenen als een extract  van de grote set.

Het leven van Billie Holiday begint al niet goed. Ze wordt in 1915 in Baltimore, Maryland geboren als Eleanora Harris. Haar vader, Clarence Holiday is gitarist bij bij Fletcher Henderson en heeft zijn dochter nooit erkend. Ook haar moeder heeft niet veel tijd voor haar dochter. (Er zijn diverse versies van de eerste jaren van het leven van de latere Billie Holiday in omloop, net als van de naam van haar moeder. Volgens de beste biografie van haar - van Donald Clarke - heette haar moeder Eleanor Harris.De CD hoesjes spreken over Eleanor Fagan.) Ondanks een laag gehalte aan eigenwaarde wordt de jonge Billie toch zangeres. Ze wordt in Harlem door John Hammond ontdekt en maakt het mogelijk dat ze in 1933 een aantal opnames maakt met Benny Goodman. Twee jaar later komt ze tercht bij Teddy Wilson en daar begint deze 4CD set.

Wat opvalt bij het afspelen van de eerste CD die de periode 1935 - 1936 beslaat, is de forse hoeveelheid ruis. En dit ondanks de remastering via 24 bits; dat moet anders kunnen. Maar ondanks de ruis blijft de muziek overeind. "I whished on the moon", "Miss Brown to you", "These foolishthings" blijven nu eenmaal klassiekers. Billie heeft geen echte grote stem, maar ondanks dat - of juist daardoor - heeft ze `iets`. De begeleiding van onder meer Teddy Wilson piano, Benny Goodman clarinet en Ben Webster op tenor sax is precies mooi in de achtergrond. De bijzondere timing (er een beetje achteraan) van Holiday geeft die aparte sfeer. Van wat latere datum op de eerste CD zijn "Summertime", "Billie`s Blues" en "The way you look tonight" juweeltjes. Het is nu ( medio 1936) dat Billie ook haar eigen orkest heeft. Teddy Wilson is verruild voor Joe Bushkin en Arti Shaw is nu de clarinettist. Drummer Cozu Cole is met Billie mee gegaan.

billie_holiday_23-05-03De tweede CD start in november 1936 en eindigt in september 1937. Dit is de glorie tijd voor Billie. Ze ontmoet en gaat spelen met Lester Young. Lester is haar grote steun en toeverlaat. Van hem krijgt ze de bijnaam Lady Day en zijn noemt Lester, President of Pres. De hoogtepunten zijn "Why was I born", "Easy living" en "I`ll never be the same". Het blijft onvergetelijke muziek.CD nummer drie beslaat 1937 tot eind 1939. Hier is het steeds Billie Holiday and her orchestra. Lester Young, gitarist Freddie Green, bassist Walter Page en drummer Jo Jones zijn de grote smaakmakers. De resultaten zijn onder meer "Nice work if you can get it", "My man", "When a woman loves a man" en `You got to my head".

De set sluit af met de periode einf 1939 tot en met 1944. Opvallend is het lage ruisniveau van de CD. Uitschieters hier zijn eigenlijk niet te noemen.Deze periode is qua songs de sterkste van Lady Day voor het Columbia label.Alle 18 stukken hebben iets extra`s. Of het nu de begeleiding is of de live sfeer van de laatste twee tracks waar lady Day de eerste zwarte vrouw is die mag zingen in het Metropolitan Opera House in 1944(!). En dat met begeleiding van onder andere trompetist Roy Eldridge, pianist Art Tatum en Oscar Pettiford op drums.

De verzameling geeft een prima beeld van wat Billie Holiday in de Columbia periode heeft opgenomen en voor een ieder die tien CD`s een beetje te veel van het goede vindt, is de set een prima alternatief.

Over de CD :
Columbia 510721-2 t/m 510724-2

EDITORS' CHOICE