REVIEWB&W Range

B&W 705N


Rene Smit | 13 oktober 2005 | B&W Range

Vreemd genoeg heb ik eigenlijk nog nooit kritisch naar B&W speakers geluisterd terwijl Bowers & Wilkins wereldwijd toch één van de marktleiders op speaker gebied is. Gelukkig is daar verandering in gekomen omdat ik ter recensie een set B&W 705N speakers geleverd kreeg inclusief dedicated stands.

In de woonkamer staan twee behoorlijk forse dozen me aan te staren als ik aan het eind van de middag, na mijn dagelijkse werkzaamheden, huiswaarts keer. Ongeduldig nuttig ik de warme maaltijd om me vervolgens op de dozen te storten. Eerst worden de stands uitgepakt, "mmmmmmm" mompelt mijn vrouw, het uiterlijk van de stand blijkt in ieder geval in de smaak te vallen. Nu zijn de speakers aan de beurt, hierop is haar reactie wat minder enthousiast. Begrijpelijk wanneer je van een monitor speaker met de afmetingen van een gemiddelde schoenendoos naar de flink uit de kluiten gewassen 705N gaat. Eenzelfde gevoel zou je kunnen overkomen wanneer je garage normaal stalling biedt aan een city car en plotseling bevolkt wordt door een MPV. De vergelijking doortrekkend zou het in theorie ook zo moeten zijn dat de prestaties navenant beter zijn. Echter in de audio is dat vaak een afwijkend metier en groter is niet noodzakelijkerwijs ook beter. 

B&W 705N (c) Xingo (c) Xingo

Ten opzichte van de voorganger CDM1 is de 705N aantrekkelijker om te zien. Was de vorige uitvoering hoekig van vorm, de 705N heeft prachtig afgeronde vormen. De speaker loopt vanaf de op de kast gemonteerde tweeter vloeiend schuin naar boven. Ook het kleine verschil in breedte tussen de frontbaffle en de achterzijde wordt afgerond overbrugd. Vorm volgt hier functie, op deze manier worden staande golven voor een groot gedeelte geelimineerd. Aan de voorzijde bevindt zich de basreflexpoort met de voor B&W typerende putjes, waardoor enige overeenkomsten met het uiterlijk van een golfbal gemaakt kunnen worden. Wanneer de speaker in een bepaalde opstelling te veel laag zou weergeven kan een bijgeleverde foam plug gebruikt worden om de poort dicht te maken. De unit die het midden en laag weergeeft heeft de bekende geelgekleurde Kevlar conus, met in dit geval een doorsnede van 165mm. Het hoog wordt weergegeven via een aluminium dome tweeter van 25mm. Om de tweeter een beter afstraalgedrag te geven is hij in een aparte behuizing bovenop de eigenlijke kast geplaatst. Dit geeft de 705N gelijk zijn zo kenmerkende uiterlijk. Zowel woofer als tweeter worden door B&W in eigen beheer gefabriceerd.

Zoals al aangegeven in de inleiding is de 705N een uit de kluiten gewassen monitor speaker, de exacte maten zijn 421x222x319mm. Het gewicht van één speaker is 9,5kg. De gevoeligheid van de speaker is niet heel hoog en ligt op 89dB. Een versterker met een klein beetje vermogen is dus wel lekker. Het opgegeven frequentiebereik loop van 46Hz tot 25 kHz waaruit blijkt dat B&W zich niet heeft laten verleiden tot een te diep doorlopend laag uit een "te" kleine kast. Er is een keuze uit vijf verschillende kleuren echt hout fineer. De afwerking van de kast is subliem en superstrak, nergens zijn naadjes of andersoortige zaken te vinden, ondanks de afgeronde vorm van de kast. Aan de achterzijde zitten de bi-wire aansluitingen voor luidsprekerkabels. Die aansluitingen hebben ook weer een doordachte feature. Ze bestaan in feite uit twee delen. Wanneer je de schroef los draait vind je een aansluiting voor blanke draad of smalle spades, echter op de "pen" bevindt zich ook nog een glijdende bus. Wanneer je de bus richting de moer schuift komt er nog een aansluiting vrij die bredere spades accepteert. Buitengewoon universeel en doordacht, een uitvoering die ik nog niet eerder tegengekomen ben. Bij de 705N speakers werd een set FS700 stands meegeleverd. Naast het feit dat deze stands visueel goed combineren met de speakers is het mogelijk de speakers en stands middels boutjes rotsvast aan elkaar te koppelen. De onderzijde van de speaker is hiervoor voorzien van speciale aansluitpunten. Reserveer gelijk voldoende budget, want de stands zijn een absolute must!


Aansluiten en opstellen


Inmiddels heb ik na aanschaf van een extra eindversterker weer de mogelijkheid tot bi-ampen, wat vaak leidt tot een betere en strakkere laagweergave. Aangezien de B&W 705N de mogelijkheid heeft om bi-wired/bi-amped aan te sluiten werd daar uiteraard gebruik van gemaakt. Voor de versterking van het hoog wordt een vM MA240 versterker ingezet. Voor de verbinding zorgt vM SC3R luidsprekerkabel. Voor het laag is een vM PA535 beschikbaar. Deze eindversterker beschikt over exact dezelfde versterkermodules als de geïntegreerde vM MA240 zodat de gebruiker van eenzelfde klanksignatuur verzekerd is. Bekabeld wordt met de Supra Ply3.4 luidsprekerkabel. De verbinding tussen voor- en eindversterker wordt gemaakt met een Siltech ST18G3 interlink. Als bronnen dient een Clearaudio Champion draaitafel met Benz Micro MC20e element en vM PHM3 phonotrap. Digitale bronnen zijn een Philips vM DVD963Sa en een Cambridge Azur 540D, soms gecombineerd met een M-audio Superdac. Interlinks zijn van Siltech, om precies te zijn de SQ88 Classic G5 MKII.

B&W 705N (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

De speakers met stands worden opgesteld op exact dezelfde plaats waar normaal mijn Target stands met Spendor S3 monitors staan. Ongeveer 40 centimeter van de achterwand en minimaal 80 centimeter van de zijwanden. Door de plaatsing van de poort aan de voorzijde zijn er weinig problemen te verwachten voor wat betreft de laagweergave, bij een plaatsing relatief dicht bij de achterwand. De meegeleverde schuimrubber doppen blijven voorlopig in de doos. Na alle aansluitingen nog een keer gecheckt te hebben wordt het tijd om de speakers eens te gaan beluisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE